Grote Belgische bedrijven minder snel failliet

Uit de Graydon Barometer Faillissementen van november blijkt dat er 962 faillissementen waren. En andere conclusie is dat er steeds minder grote bedrijven failliet gaan.

Trefwoorden: #barometer, #failliet, #faillissement, #Graydon, #jobs

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens november gingen in totaal 962 bedrijven failliet. Dat is nagenoeg gelijk aan het faillissementsniveau in dezelfde maand een jaar geleden.

Met nog één maand in het verschiet, kenmerkt 2018 zich door een flinke afname van het aantal faillissementen in Wallonië (-9%), gevolgd door Vlaanderen (-8%). Brussel kent gedurende 2018 een bijzonder hoog aantal faillissementen (+19,2%).

Een andere opvallende conclusie is dat de gemiddelde grootte van de falende bedrijven in belangrijke mate afneemt. Sinds begin dit jaar gingen tot op heden slechts twee bedrijven met meer dan 100 werknemers geteld die failliet.

Zowel het Vlaamse (4.556 faillissementen) als Waalse Gewest (2.336) kennen een flinke daling in het aantal faillissementen, daarentegen noteert het Brusselse Gewest nog steeds een stijging van het aantal faillissementsuitspraken. De afgelopen elf maanden gingen er in Brussel 2.857 bedrijven failliet.

Op provincieniveau is er gedurende 2018 sprake van een daling van het aantal faillissementen in alle provincies, behalve in West-Vlaanderen waar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar een toename van 7,5% te noteren valt.

Op sectoraal niveau is het aantal faillissementen binnen de overige persoonlijke diensten (+20,4%) en de bouwnijverheid (+2,8%) het meeste toegenomen. Ook binnen de sector van de garagehouders is er een sterke stijging (+12,7%).

Daarnaast valt over het gehele land een relatief sterke stijging op van het aantal faillissementen in de categorie vrije beroepen. Hier werd een stijging van 51,8% genoteerd.