• 17/02/2012

SCK en Japan Atomic Energy Agency verlengen samenwerkingsovereenkomst

Het SCK en zijn Japanse evenknie Japan Atomic Energy Agency (JAEA) gaan de komende 5 jaar intensief samenwerken rond een aantal specifieke projecten.

Trefwoorden: #Japan Atomic Energy Agency, #overeenkomst, #SCK•CEN

Lees verder

b2b

( Foto: SCK )

ENGINEERINGNET.BE -- Het gaat onder meer om de ontwikkeling van systemen die aangedreven worden door een deeltjesversneller zoals MYRRHA, en het uitvoeren van materiaaltesten.

Het samenwerkingsakkoord werd op woensdag 4 januari ondertekend in aanwezigheid van de Japanse ambassadeur in België, Jun Yokota.

In 2006 werd een eerste formele samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Die wordt nu verlengd met 5 jaar. Beiden zullen intensief samenwerken in een drietal domeinen.

Een eerste onderwerp betreft onderzoek naar en ontwikkeling van nucleaire systemen die aangedreven worden door een deeltjesversneller.

Beide partijen werken aan deze Accelerator Driven Systems (ADS). Het SCK doet dat in het kader van het MYRRHA-project.

Beide ondernemingen gaan de krachten bundelen voor het ontwerp van dergelijke ADS-installaties, voor materiaalstudies en het gebruik van lood-bismut als koeling voor reactoren in onderzoeksinstallaties.

Verder zijn ze overeengekomen ook in de toekomst hun onderzoeksreactoren in te zetten voor gemeenschappelijke projecten.

De klemtoon ligt hierbij op het uitvoeren van geavanceerde materiaaltesten zoals het MIKADO-project, waarbij de eigenschappen van reactormaterialen worden getest.

Naast het verderzetten van een aantal bestaande projecten, worden ook nieuwe programma's opgezet. Daarvoor wordt zowel de BR2-reactor van het SCK ingeschakeld als Japanse onderzoeksreactoren.

Tot slot wordt er verder samengewerkt rond het buiten dienst stellen en ontmantelen van nucleaire installaties. Het Studiecentrum voor Kernenergie beschikt op dit vlak over een unieke expertise dankzij de ontmanteling van de BR3-reactor in Mol.


(GL)