Internationale bedrijvenalliantie gaat plastic afval aanpakken

Een alliantie van 29 internationale bedrijven in de waardeketen van kunststof, zoals BASF, DSM, Shell, Veolia, Covestro en Suez, steken 1,3 miljard euro in de Alliance to End Plastic Waste.

Trefwoorden: #AEWP, #Afrika, #Alliance to End Plastic Waste, #Azië, #BASF, #bedrijven, #Circulate Capital, #Covestro, #DSM, #Incubator Network, #plastic afval, #plastic soep, #Renew Ganga, #Renew Oceans, #Shell, #Suez, #Veolia, #wereldwijd

Lees verder

Nieuws

( Foto: sablin - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De Alliance to End Plastic Waste (AEWP) is een non-profitorganisatie die bestaat uit mondiale bedrijven uit de waardeketen van kunststoffen: chemiebedrijven, kunststofproducenten, bedrijven voor consumptiegoederen, detailhandelaren en afvalverwerkers.

De oplossingen zijn gericht op het minimaliseren van plastic afval in het milieu en op het mogelijk maken van een circulaire economie.

Uit onderzoek is gebleken dat 80% van het plastic afval in de oceanen begint als zwerfvuil op het land, waarvan het meerendeel door rivieren naar de zee reist. Zo’n 90% van dit plastic is afkomstig van acht grote rivieren in Azië en twee in Afrika.


Bij de lancering op 16 januari kondigde de AEWP de volgende projecten aan:

  • Samenwerken met steden om geïntegreerde afvalbeheersystemen te ontwerpen in grote stedelijke gebieden waar infrastructuur ontbreekt, vooral langs rivieren die grote hoeveelheden plastic afval van land naar de oceaan transporteren.
  • Financiering van het Incubator Network van Circulate Capital voor de ontwikkeling en promotie van technologieën, bedrijfsmodellen en ondernemers die plastic afval in zee voorkomen en het afvalbeheer en de recycling verbeteren, met de eerste focus op Zuidoost-Azië.
  • Ontwikkelen van een open source informatieproject ter ondersteuning van afvalbeheerprojecten wereldwijd met betrouwbare gegevensverzameling, standaarden en methodologieën, om overheden, bedrijven en investeerders te helpen.
  • In samenwerking met intergouvernementele organisaties, zoals de VN, workshops en trainingen geven aan overheidsfunctionarissen voor de meest effectieve en lokaal relevante oplossingen.
  • Renew Oceans ondersteunen: dit programma is ontworpen om plastic afval op te vangen voordat het de oceaan bereikt vanuit de tien grote rivieren met de meeste plastic afval. Te beginnen bij het Renew Ganga-project.