Eerste Nederlandse Ecocombi’s op Vlaamse wegen

Er rijden inmiddels ongeveer tien tot vijftien LZV’s (Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties) van Nederlandse en Belgische bedrijven tussen Nederland en Vlaanderen.

Trefwoorden: #Ecocombi, #ESTL, #Kortrijk, #LZV, #Nederland, #Siba Recycling, #Uden, #Vlaanderen, #vrachtautocombinatie, #Wallonië

Lees verder

Nieuws

( Foto: TLN )

ENGINEERINGNET.BE - Een Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie, ook wel LZV of Ecocombi geheten, kan en mag meer vracht vervoeren dan een gewone vrachtautocombinatie.

Bijna 20 jaar nadat in Nederland de eerste LZV de weg op ging, liggen voor LZV’s nu ook de weg naar Vlaanderen open. Bij de eerste proef in Vlaanderen, in juli 2014, was grensoverschrijdend vervoer nog uitgesloten. Dit is bij de nieuwe pilot, die op 1 juli 2018 van start is gegaan, wel officieel toegestaan.

Veel bedrijven zijn direct aan de slag gegaan om trajecten en ontheffingen aan te vragen en te zorgen dat de combinaties gekeurd zijn. Dat heeft enige maanden in beslag genomen.

Volgens informatie van het ministerie van Openbare Werken en Mobiliteit van Vlaanderen en het Belgische testhuis ESTL, verantwoordelijk voor de keuringen, zouden er inmiddels zo’n tien tot vijftien combinaties in gebruik zijn door merendeel Nederlandse, maar ook Belgische bedrijven.

Veel andere bedrijven zouden bijna klaar zijn en binnenkort gaan rijden. Het aantal LZV’s in Vlaanderen zal naar verwachting daarom snel toenemen.

De nieuwe proef maakt het mogelijk om LZV’s op langere afstanden in te zetten, waarmee de voordelen van deze combinaties nog beter tot hun recht komen.

Een van de eerste LZV’s die van Nederland naar Vlaanderen reed, is van de firma Siba Recycling uit Uden. Zij rijden nu vier keer per week met een bakwagen met twee aanhangwagens van Uden naar Kortrijk om daar oude banden te laden die in Nederland gerecycled worden.

Voorheen, toen er met één aanhangwagen werd gereden, waren daar zes ritten voor nodig. Nu zijn dat er dus vier, wat efficiënter is, brandstof bespaart en de CO2-uitstoot vermindert.

De pilot in Vlaanderen loopt tot 31 december 2024. Deelnemers hebben twee keer per jaar de mogelijkheid om nieuwe trajecten aan te vragen, waarmee het LZV-wegennetwerk verder uitgebreid kan worden.

In Wallonië vindt een kleinere proef met LZV’s plaats, waarbij inmiddels een aantal LZV’s rondrijden.