Noord-Limburg start onderzoek naar diepe geothermische energie

In het Europese project DGE-ROLLOUT gaan Nederland, Duitsland en België na hoe ze optimaal aardwarmte kunnen winnen. Vooral het Noord-Limburg (B) zou over heel wat potentieel beschikken.

Trefwoorden: #Bree, #DGE-ROLLOUT, #diepe geothermie, #EFRO, #Noord-Limburg, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Geothermie is een lokale en duurzame energiebron die altijd beschikbaar is. Ondanks die troeven wordt de technologie nog niet op grote schaal toegepast. Vlaams onderzoekscentrum VITO deed eerder al samen met het Nederlandse Grontmij en TNO onderzoek naar de barrières en het potentieel van de Vlaams-Nederlandse grensregio.

Via het Interreg project GEOHEAT.App en het EFRO-project Geothermie 2020, werd het potentieel van geothermie in de grensregio aangetoond. Maar om de beste winsten te boeken moeten vraag en aanbod optimaal op elkaar worden afgestemd.

De complexe geologische omstandigheden in het grensgebied vereisen echter specifieke expertise en technologie. 10 toonaangevende bedrijven en onderzoeksinstellingen uit België, Nederland en Duitsland hebben daarom besloten de krachten te bundelen en de technische en economische haalbaarheid van diepe geothermie verder te onderzoeken en het concept voor het onttrekken en benutten van de warmte verder op punt te stellen.

Om de warmte-afname in Noord-Limburg in te schatten werd onder leiding van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg een werkgroep met 9 Noord-Limburgse gemeenten opgericht.

Uit de data analyses van openbare gebouwen, huishoudens en industriële afnemers bleken Bree en Lommel over het grootste potentieel te bezitten. Dat is niet toevallig want in Bree situeert zich namelijk één van de belangrijkste industriële warmteafnemers, meer bepaald de conservenfabriek GreenYard (Noliko).

De warmtevraag van nieuwe ontwikkelingen in Lommel is in combinatie met de warmteafname van de bestaande huishoudens en openbare gebouwen dan weer goed voor een equivalent van 490.000 MWh.

Indien 50 % van de industrie, 80 % van de huishoudens en 100 % van de tertiaire sector voorzien wordt van geothermische energie kan de CO2 uitstoot voor de helft worden teruggedrongen ten opzichte van 2011. De Stad Lommel leent zich dus uitermate voor geothermie.


Het globale project DGE-ROLLOUT is goed voor een projectkost van 18,7 miljoen. Europa financiert daarvan ruim 11 miljoen euro. Om de mogelijkheden van vraag en aanbod in het Noorden van de provincie Limburg te onderzoeken legt de provincie nog eens 126.000 euro op tafel.