Methode om stroboscopisch effect van LED’s onzichtbaar te maken

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en Signify bepaalden bij welke kenmerken van het licht het menselijk oog geen stroboscopische effecten meer kan waarnemen.

Trefwoorden: #China, #driver, #elektra, #frequentie, #golf, #Gosia Perz, #Internationale Commissie voor Illuminatie, #LED, #licht, #lichtgolf, #lichtparameters, #modulatiediepte, #oog, #open source, #Signify, #Southeast University, #stroboscopisch, #SVM, #TU Eindhoven, #wisselstroom

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Gosia Perz )

ENGINEERINGNET.BE - Europese elektra bestaat uit wisselstroom die verandert met 50 cycli per seconde. "De reactie van LED's op de fluctuerende stroom is vrijwel direct," stelt promovenda Gosia Perz.

De meeste LED’s bevatten daarom een driver die de stroom reguleert die door een LED beweegt. Maar de verschillende drivers hebben andere levels van ongewenste effecten in het uitgezonden licht van LED's.

Nu kan waarneming van het zogeheten stroboscopische effect door het menselijk oog leiden tot ergernis, vermoeidheid en hoofdpijn. “Als fluctuerend licht op een bewegend object valt, is het effect zichtbaar als een serie stilstaande beelden. In een extreme vorm wordt deze stroboscopische toepassing gebruikt in discotheken,” aldus Perz.

Perz zocht dus naar de zogenoemde ‘zichtbaarheidsdrempel’ van specifieke lichtparameters, waarbij het stroboscopische effect nét onzichtbaar wordt.

Ze nodigde hiervoor meer dan 200 personen uit om in een gesimuleerde kantooromgeving te kijken naar een zwarte schijf met een witte stip onder een LED-lichtbron.

De schijf draaide met een constante snelheid van vier meter per seconde, vergelijkbaar met snelle handgebaren in een kantooromgeving. Tijdens de experimenten manipuleerde Perz verschillende lichtparameters: de frequentie, de modulatiediepte en de vorm van de golf.

De proefpersonen gaven per verandering aan of ze een stroboscopisch effect waarnamen. Onderzoekers aan de Southeast University in China herhaalden de experimenten om culturele verschillen uit te sluiten.

Aan de hand van de gevonden drempelwaarden van elke combinatie van de geteste parameters ontwikkelde Perz een open source model dat de zichtbaarheid van het stroboscopische effect van elke lichtgolf kwantificeert. LED-fabrikanten kunnen dit model gebruiken om hun producten te testen.

Deze methode heet SVM, wat staat voor 'stroboscopic visibility measure'. De Internationale Commissie voor Illuminatie beveelt het al aan om de zichtbaarheid van het stroboscopische effect in algemene verlichtingstoepassingen te kwantificeren.