Efficiënter en milieubewuster op bouwwerven

Efficiëntie is erg belangrijk in de bouwsector, niet enkel om kosten te besparen, maar ook omdat er zo milieubewuster gewerkt kan worden. Daarbij is niet enkel plaats besparen belangrijk.

Trefwoorden: #bouwwerf, #energiezuinig, #milieubewust

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ernie CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden )

ENGINEERINGNET.BE - Ook het correct op elkaar inspelen van de verschillende aannemers en leveranciers op de werf maakt een verschil. Zo wordt er voor minder uitstoot én minder verspilling van bouwmaterialen gezorgd.

Door de beperkte bouwruimte in Vlaanderen is dit niet zomaar een trend, maar een noodzaak. De laatste jaren kwam er dan ook een ware evolutie in de aanpak van het algemene werfbeheer, want ook in ons land zijn er vernieuwende concepten.

Nu is het tevens in de sector van de nutsvoorzieningen zo ver. SAM, oftewel de Slimme Aanpasbare Module van de Antwerpse startup Bao Living, wil de bouwsector een geweten schoppen. We gaan hieronder dieper in op hun recent bekroonde oplossing en verdere duurzame trends in de bouwsector.

SAM
Benjamin Eysermans en Axel van der Donck kwamen met een vernieuwend concept, precies omdat ze begaan zijn met het milieu én de openbare ruimte.

Zo stelt Eysermans: “Wist je dat de bouwsector een van de meest energieverslindende sectoren van Europa is? 40% van het totale energieverbruik in de EU wordt opgeslokt door de bouwsector. 35% van de totale uitstoot van broeikasgassen komt uit de bouwsector. En 33% van de totale afval wereldwijd? Ook uit de bouwsector!”

De ondernemers concentreerden zich op de installatie van nutsvoorzieningen, omdat hier volgens hen nog veel marge voor verbetering in zit. Het idee is dan ook eenvoudig: in plaats van het hebben van verschillende werkmethodes voor iedere aannemer of leverancier op de werf, is er een module ontworpen waar alle nutsvoorzieningen in passen. Alles komt dus samen in één centraal meubelstuk.

Je hebt bijgevolg maar één partner nodig in plaats van voor elke nutsvoorziening een andere. De software die met SAM gepaard gaat zorgt er bovendien voor dat de module eenvoudig aangepast wordt aan de behoeftes van de werf. Zo verkleint de foutenmarge en is er een grote tijdswinst, want op de werf moet immers niet meer geslepen worden.

Maar het is ook duurzaam; er wordt minder materieel gebruikt en er wordt plaats bespaard op de werf en in het huis dat gebouwd wordt. SAM speelt zo ook perfect in op het feit dat de gemiddelde leefruimte in Vlaanderen sterk aan het dalen is.

In Antwerpen daalde ze tussen 2005 en 2016 van 102 naar 70 vierkante meter, een daling van maar liefst 32 vierkante meter dus. Kortom, SAM is een kostenbesparende en duurzame oplossing.

Andere duurzame oplossingen op de werf
SAM is natuurlijk niet de enige vernieuwende oplossing voor de bouwsector. Zo schreven we onlangs nog over de recyclagefabriek die door ramen- en deurenproducent Deceuninck in gebruik werd genomen.

Hier wordt duurzaam pvc geproduceerd, dat gebouwen tot drie keer beter isoleert dan aluminium. Bovendien, als je als ondernemer exact weet waar je bouwmaterieel en machinerie zich bevinden, kan je ook daar efficiënter op inspelen. Er zijn tegenwoordig verschillende aanbieders op de markt die je toelaten je voertuigen te volgen.

Zo bespaar je dus niet enkel geld, maar kan je ook de juiste beslissing voor het milieu nemen, zoals nagaan welke verplaatsingen onnodig zijn en die verminderen. Veel systemen zijn goed sectorspecifiek in te zetten, zoals dit systeem van Verizon Connect, waarmee je de noden van je eigen voertuigen, werven en magazijnen perfect in kaart kunt brengen.

Zo weet een manager ook exact wanneer uw asset onderhouden moet worden, waardoor hij of zij onnodige kosten én verspilling tegengaat. Er zijn dus steeds meer slimme oplossingen voor ondernemers op de werf om milieubewust te werk te gaan - een trend waar SAM perfect tussen past.