• 22/02/2012
  • |     BB

Qinetiq Space ontwikkelt nieuw dockingmechanisme voor ISS-ruimtestation

Sirris voert reeks robotondersteunde testen uit op door Qinetic Space ontwikkeld dockingmechanisme voor het ISS.

Trefwoorden: #esa, #iss, #Qinetiq, #Qinetiq Space, #robot, #ruimtevaart, #sirris, #space

Lees verder

technologie ruimtevaart

( Foto: ESA, bestaande IBDM onder constructie )

ENGINEERINGNET.BE -- Qinetiq Space is volop bezig met de ontwikkeling van een nieuw gerobotiseerd dockingmechanisme (een ‘IBDM’ of International Berthing and Docking Mechanism) voor ESA.

Een IBDM vangt een voertuig of module op die naar het ISS zweeft en dempt alle relatieve beweging tussen de module en het ISS. Eens dit gebeurd is, zorgt de IBDM voor een structurele luchtdichte koppeling tussen beide.

Voor de testen deed het Belgische bedrijf een beroep op het kenniscentrum Sirris. De grote technische uitdaging is het omgaan met de grote krachten en momenten die gepaard gaan met het koppelen van de modules.

Qinetiq Space wilde onderzoeken welke krachten en momenten precies optreden bij het ‘docken’ volgens verschillende naderingstrajecten. Bij deze trajecten doen zich tijdens het naderen translatie- en rotatiefouten voor, waardoor bijkomende krachten en momenten optreden die geregistreerd moesten worden.

Sirris kon met een robot de gewenste trajecten beschrijven. Een krachtcel op het einde van de robotarm liet toe het verloop van de belastingen nauwkeurig op te volgen.

De geregistreerde krachten en momenten konden vervolgens vergeleken worden met deze die opgemeten werden in het actieve gedeelte van de IBDM.

Met behulp van een 3D-optisch meetsysteem konden de verplaatsingen nauwkeurig gevolgd worden en vergeleken met de door de robot zelf geregistreerde posities van de eindeffector.

De samenwerking heeft alvast geleid tot een contract voor verdere testen door Sirris. Het doel is nu het demonstreren van de 'capture'- en 'damping'-fase van het docking process in combinatie met de dynamica van de dockende module en het ISS.