Menselijk brein inspireert tot nanotechnologie in kunstbrein

Kunstmatige intelligentie (AI) wint razendsnel aan terrein, maar ondanks alle brute rekenkracht slaagt de computer er niet in om bij een aantal taken het te winnen van het menselijk brein.

Trefwoorden: #AI-systemen, #BRAINS, #brein, #kunstmatige intelligentie, #nanotechnologie, #neuromorphic computing, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Het menselijk brein is in staat complexe patronen te herkennen en interpreteren, met een fractie van het energieverbruik. Ook ontwikkelt ons brein zich, het is plastisch en het leert voortdurend bij.

Dus wat valt te leren van het functioneren van het brein, bij het ontwerpen van de komende generaties computers?

Wetenschappers van de Universiteit Twente, uit verschillende disciplines, bundelen daarvoor hun krachten in het nieuwe Center for Brain-Inspired Nano Systems (BRAINS). Er komt ook een Masterspecialisatie in ‘neuromorphic computing’.

Het centrum brengt kennis bijeen van nanotechnologie, AI-systemen, chipontwerp en neurowetenschappen. Ook gaat het de maatschappelijke en ethische kwesties onderzoeken die spelen bij de introductie van een kunstbrein en mogelijk zelfs de koppeling met een levend brein.

Het gaat hierbij om het zetten van de eerste stappen op weg naar ‘evolutionaire elektronica’, waarvan de functies niet bij voorbaat vastliggen, maar zich gaandeweg ontwikkelen.

Een van de beperkingen van de huidige computersystemen is de klassieke scheiding tussen informatieopslag en -verwerking: er worden voortdurend grote hoeveelheden data heen en weer getransporteerd tussen een processor en het geheugen.

Het brein, met neuronen en synapsen, doet dit anders: transport, opslag en verwerking vormen veel meer één geheel. Een kunstmatige synaps die dit ook kan is de ‘memristor’, een speciaal type weerstand dat tegelijk ook een geheugenfunctie heeft.

De BRAINS-onderzoekers denken ook aan de toepassing van nieuwe materialen en bijvoorbeeld atomaire netwerken. Voor het opschalen naar werkende systemen, kunnen ze veel leren van de huidige productieprocessen voor chips.

Ook grote fabrikanten, zoals Intel, introduceren inmiddels neuromorphic chips zoals de ‘Loihi’.