• 24/02/2012
  • |     BB

Didactisch REStARTS-luchtvaartproject overgedragen aan onderwijswereld

Gerenommeerde onderzoekscentra dragen onderwijsproject in luchtvaartwetenschappen REStARTS aan Europese educatieve wereld over.

Trefwoorden: #CIRA, #DLR, #INCAS, #karman, #luchtvaart, #onderwijs, #restarts

Lees verder

research

( Foto: REStARTS-stand op de Aerodays 2011-conferentie in Madrid )

ENGINEERINGNET.BE -- Verschillende gerenommeerde onderzoekscentra uit de luchtvaartsector, namelijk DLR (Duitsland), CIRA (Italië) en INCAS (Roemenië), hebben het onderwijsproject REStARTS afgesloten. Dat project stond onder leiding van het Belgische von Karman Instituut.

De genoemde onderzoekscentra uit de luchtvaartsector hebben, met steun van de Europese Unie, een aantal leermiddelen ontwikkeld voor leerkrachten en leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs.

De bedoeling is in eerste instantie jongeren te motiveren en de toenemende onverschilligheid bij jongeren ten aanzien van luchtvaart en wetenschappen in het algemeen tegen te gaan.

De rode draad door dit project was om jongeren de mogelijkheden te bieden om de fysische principes van het vliegen te bestuderen maar ook om ze kennis te laten maken met de nieuwe uitdagingen voor de luchtvaart op het vlak van milieu, comfort en veiligheid van de passagiers.

De leermiddelen zijn intussen uitgetest in de diverse modelscholen van de deelnemende landen. Nu worden ze overgedragen aan de Europese educatieve wereld via de website www.fp7-restarts.eu.

Het project is overigens een mooie illustratie van ‘de mogelijkheden die geboden worden door een nauwe samenwerking tussen wetenschappers en leerkrachten, om zo nieuwe leermiddelen te ontwikkelen voor het onderwijs’.