Rusland test drijvende kerncentrale

Een Russische drijvende kerncentrale is bijna klaar om uitgevaren te worden. De Akademik Lomonosov draagt een warmtekracht-kerncentrale mee.

Trefwoorden: #Akademik Lomonosov, #FPU, #Kerncentrale, #kernenergie, #Rosatom, #Rusland, #stadsverwarming, #vlot

Lees verder

Techniek

( Foto: Communications Department of Rosenergoatom )

ENGINERINGNET.BE - Op 31 maart liepen beide reactoren van het twin KLT-40-reactorsysteem van Rosatom (het Russische ministerie van kernenergie) proef op volle kracht.

De overheid zou binnenkort het acceptatiecertificaat afleveren waarna in juli een exploitatievergunning moet volgen. Deze zomer wordt de drijvende kerncentrale dan naar de Arctische haven van Pevek (Chukotka, Rusland), op het meest noord-oostelijk gelegen schiereiland van Rusland gesleept.

Daar wordt op dit ogenblik nog gewerkt aan de infrastructuur om de kerncentrale aan te meren maar ook aan de installaties om de geproduceerde elektriciteit op het lokale elektriciteitsnet en het warme water op het stadsverwarmingsnetwerk te zetten.

Verwacht wordt dat die werken tegen eind dit jaar rond zijn en dat de centrale in december op het elektriciteitsnet aangesloten wordt om de oudere kerncentrale van Bilibino en de 34 MW WKK-kolencentrale van Chaunskaya (tijdelijk) te vervangen.
 
De werken aan de Akademik Lomonosov begonnen in april 2007 op de Sevmash Submarine-Building Plant in Severodvinsk maar een jaar later, zomer 2008, werd de bouw overbracht naar de Baltiysky Zavod (de Baltische Scheepswerven) in Sint Petersburg.

Het vlot, met een bemanning van 69 mensen, is 144.4 m lang, 30 m breed en 10 meter hoog, goed voor een verplaatsing van 21.500 ton. De KLT-40’s zijn PWR-reactoren die oorspronkelijk gebruikt werden voor de voortstuwing van ijsbrekers (de Taymyr-klasse) en voor de Sevmorput LASH-carrier.

Ze lopen op verrijkt uranium-235 en zouden zo’n 70 MW elektrisch of 300 MW thermisch leveren.