Karel Proesmans wint prestigieuze ‘Early career prize’

UHasselt-onderzoeker Karel Proesmans kreeg deze prijs in het Zweedse Stockholm van de European Physical Society voor zijn onderzoek rond thermodynamica in een microscopische omgeving.

Trefwoorden: #biomoleculen, #Early career prize, #energie, #enzymen, #European Physical Society, #fysica, #Karel Proesmans, #microscopie, #moleculair, #partikels, #Stockholm, #straling, #temperatuur, #thermodynamica, #UHasselt, #warmte, #Zweden

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Thermodynamica is de tak binnen de fysica waarin onderzoek gedaan wordt naar concepten zoals temperatuur en warmte, en hoe deze zich verhouden tot onder andere energie, arbeid en straling.

In zijn onderzoek bestudeert fysicus dr. Karel Proesmans welke impact deze concepten hebben op microscopisch niveau.

Proesmans: “We zoomen hierbij in op moleculaire deeltjes zoals bijvoorbeeld biomoleculen, enzymen en andere kleine partikels. Hiervoor maken we gebruiken van geavanceerde wiskundige en statistische berekeningen met een groot aantal aan variabelen. Het zogenaamde stochastisch proces.”

Eind 2017 behaalde de onderzoeker zijn doctoraatstitel aan de Universiteit Hasselt. Momenteel is hij aan de slag binnen deze universiteit als post-doctoraal onderzoeker.

Proesmans: “Uiteraard ben ik zeer blij met deze prijs van de Europese fysica-gemeenschap. Dit is een heel mooie erkenning vanuit mijn vakgebied voor mijn onderzoek waar ik al jaren door gebeten ben."

"Het betekent heel wat voor mij dat ik deze prijs krijg van collega-fysici en uiteraard stimuleert het me om mijn onderzoek in dit razend interessante onderzoeksveld te kunnen verder zetten.”