• 27/02/2012

Herstel technologische industrie gaat goede kant uit

Voor het eerst sinds eerste kwartaal van 2011 zijn vooruitzichten op beterschap zo duidelijk, aldus technologiefederatie Agoria. Alleen machinebouw en non-ferro blijven achter.

Trefwoorden: #agoria, #conjunctuur, #economie, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: ABB )

ENGINEERINGNET.BE -- De barometer van de technologische industrie is in februari met 4,8 punten gestegen, wat de sterkste stijging vertegenwoordigt sinds december 2010. In januari 2012 werd al een lichte stijging genoteerd en het ziet er nu dus naar uit dat er een einde komt aan een periode van zes maanden aarzeling.

De barometer zit nog wel onder het gemiddelde van de periode 2000-2010. Op korte termijn zou de activiteit in de technologische industrie dan ook weinig dynamisch blijven.

Wat de individuele indicatoren betreft, lag vooral de betere beoordeling van het orderboek aan de basis van de stijging van de barometer in februari. Met een sprong van 13 punten heeft deze indicator de helft van de terugval in de twaalf vorige maanden goedgemaakt.

Met de andere indicatoren gaat het ook de goede richting uit. Dat is het geval voor de vraagvooruitzichten, die 7,5 punten hoger gaan, en de werkgelegenheidsvooruitzichten, die hun gunstige ontwikkeling sedert zeven maanden bevestigen.

Hoewel nog iets meer bedrijven ze ongunstig beoordelen, zouden ook de voorraden de activiteit in de komende maanden kunnen ondersteunen.


(bron: Agoria)

ACHTERGROND
In de verschillende sectoren is de barometer veelal gestegen. In metaalproducten en kunststoffen en rubber heeft de verbetering van de jongste maanden zich doorgezet. In deze sectoren haalt hij opnieuw een behoorlijk tot hoog peil.
In elektro & ICT en automobiel maakt de barometer in februari eveneens een sprong. Die komt er na een sterke terugval in december en januari, wat betekent dat de zeer onregelmatige ontwikkeling sedert zes maanden aanhoudt.
In de machinebouw en de non-ferrosector daarentegen was de ontwikkeling teleurstellend. De terugval van de barometer in de machinebouw maakt een einde aan de veeleer gunstige ontwikkeling van de vorige maanden.