Proeftuin Brain Computer Interfaces opgestart

De Nederlandse Universiteit Twente start, samen met bedrijven uit Overijssel en Gelderland, een proeftuin voor Brain Computer Interfacing voor onder meer het meten en beïnvloeden van werkdruk.

Trefwoorden: #AI, #Artinis Medical Systems, #BCI, #Brain Computer Interfaces, #brein, #computer, #deep learning, #EEG, #eye-tracking, #fNIRS-apparatuur, #hersenen, #hulpmiddel, #sensor, #signaal, #Thales Nederland, #Universiteit Twente, #werkdruk

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Brain Computer Interfaces (BCI’s) leggen de connectie tussen signalen in onze hersenen en computersystemen. Computers leren zo van ons brein en omgekeerd.

BCI’s worden bijvoorbeeld al toegepast in de medische wereld, waar hulpmiddelen van patiënten rechtstreeks vanuit het brein worden aangestuurd. Tegelijk is kunstmatige intelligentie en deep learning sterk in opkomst.

De nieuwe proeftuin omvat projecten over mentale werkdruk en samenwerking, en manieren om de druk te verlichten. Ook kunnen bedrijven deelnemen die willen verkennen wat de technologie voor hen kan betekenen.

De eerste projecten gaan over gedrag en prestaties van mensen in een stressvolle omgeving. Met verschillende meettechnieken, zoals EEG, eye-tracking en bewegingssensoren wordt de werkbelasting gemeten. Kunnen we, via interactieve beeldschermen, vervolgens content aanbieden die de werkdruk verlaagt?

Behalve van één persoon, willen de projectpartners ook weten hoe verschillende personen tegelijk functioneren, in bijvoorbeeld een Command & Control omgeving. Tijdens een deel van de tests, moeten de proefpersonen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen werken.

Een draagbare meettechniek, zoals functional near-infrared spectroscopy (fNIRS) of een draagbaar EEG-systeem, maakt dit mogelijk. Je kunt zo de hersensignalen meten zonder dat je vast zit aan een bundel kabels.


ACHTERGROND
Partners van de BCI-proeftuin zijn:

  • Universiteit Twente - coördinatie.
  • Thales Nederland - voor het thema safety and security.
  • Artinis Medical Systems levert fNIRS-apparatuur.
  • Noldus Information Technology levert meetsystemen voor gedragsonderzoek.
  • VidiNexus ontwikkelt innovatieve toepassingen van social media.

De proeftuin is gevestigd op de campus van de Universiteit Twente. Het project loopt tot eind 2021.

Budget: ongeveer 1,5 miljoen euro, waarvan bijna een derde komt uit het Operationeel Programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Overijssel en Gelderland (OP Oost).