Nieuwe tools voor circulair ontwerpen en slopen van gebouwen

UT-onderzoeker Marc van den Berg biedt met zijn proefschrift over circulair bouwen de bouwsector een aantal hulpmiddelen gericht op het verminderen, hergebruiken en recyclen van materialen.

Trefwoorden: #BIM, #bouwen, #bouwsector, #circulair, #recycleren, #Universiteit Twente

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ernie CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden )

ENGINEERINGNET.BE - De bouwsector gebruikt wereldwijd meer grondstoffen dan welke andere industrie dan ook en produceert bovendien het meeste afval. Maar bouwmaterialen die vrijkomen bij de sloop zijn goed herbruikbaar als er onder meer in de ontwerpfase op wordt geanticipeerd.

Nu worden gebouwen over het algemeen nog opgeleverd als ‘wegwerpproducten’. Zodra deze niet meer nodig zijn, worden ze gereduceerd tot afval dat bovendien lastig recyclebaar is.

Dit alles gebeurt met toenemende snelheid, doordat gebouwen tegenwoordig moeten functioneren in omgevingen die steeds complexer en dynamischer worden – terwijl ze als statische bouwwerken worden ontworpen en gebouwd.

Het onderzoek van promovendus Marc van den Berg (Universiteit Twente) heeft als doelstelling om actiegerichte kennis te ontwikkelen voor het managen van circulaire bouwprojecten. Hoe kunnen we bouwmaterialen verminderen, hergebruiken en/of recyclen?

Circulair denken verlegt de focus daarbij naar het sluiten van materiaalkringlopen. Zo kan een betonnen vloer uit het ene gebouw na sloop worden hergebruikt in een ander gebouw, als slopers en ontwerpers informatie met elkaar uitwisselen.

Het proefschrift behandelt diverse managementtaken voor circulaire bouwprojecten. Zoals vanuit een sloopmanagementperspectief: het gebruik van informatie voor het al dan niet ‘oogsten’ van bouwmateriaal, de coördinatie van sloopactiviteiten en digitale ondersteuning van sloop met bouwwerkinformatiemodellen (BIM).

Of vanuit ontwerpmanagementperspectief: het organiseren van een omkeerbaar gebouwontwerp met BIM-methodes en het reviewen van ontwerpvoorstellen met een virtuele omgeving.

Het gebruik van dit informatiepotentieel door ontwerpers en slopers biedt een hoopvol en actiegericht antwoord op de vele sociaal-ecologische problemen waar de bouw op dit moment mee te maken heeft, aldus Van den Berg.