Drone slaat zijn vleugels uit

Een eigen drone met flapperende vleugels in huis: oud-Agoriaprijswinnaar Frederik Leys maakt het mogelijk. Hij ontwikkelde tijdens zijn masterproef en doctoraat de Robo Firefly.

Trefwoorden: #Agoriaprijs, #drone, #scriptieprijs, #vleugels

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Drones komen in verschillende afmetingen en vormen, maar die van werktuigkundig ingenieur Frederik Leys is wel heel opvallend: het vliegend toestelletje weegt amper 20 gram en flappert met zijn vleugels, net als een vuurvliegje.

Voor de KULibrie, die hij ontwikkelde voor zijn masterproef aan de KU Leuven, baseerde hij zich op de bewegingen van de rosse kolibrie. Met dit ontwerp haalde hij de shortlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2011. Bovendien won hij de Agoriaprijs*, de technologische deelprijs van de Scriptieprijs.

Maar de jonge ingenieur rustte hierna niet op zijn lauweren. Hij nam deel aan Expeditie Robinson, deed aan paraclimbing op hoog niveau én werkte verder aan zijn drone tijdens zijn doctoraat.

Stroboscoop
Het resultaat van jaren onderzoek: een nieuwe versie van de drone, de Robo Firefly. Leys: “Het grootste verschil met mijn masterproef is het aantal vleugels. De KULibrie had twee vleugels, deze versie heeft er vier.

Bovendien kan de Robo Firefly veel beter tegen een stootje, daar hebben we het laatste jaar hard aan gewerkt. Geen evidente opdracht, zeker niet als je alles zo licht mogelijk moet houden. Maar het is wel belangrijk om de drone naar het grote publiek te kunnen brengen.”

Als gevolg van het lichte gewicht is het niet mogelijk om een camera te integreren in de Robo Firefly. Wat er wél aanwezig is in dit mechanische vuurvliegje, is een stroboscoop. Zo kan je in het donker de snelle, complexe bewegingen van de vleugel met het blote oog observeren. Zonder dit flitsende licht zou dit onmogelijk zijn: de vleugels flapperen 25 keer heen-en-weer per seconde.

Op de markt
Frederik Leys beschouwt zijn sterke prestatie bij de Agoria- en Scriptieprijs in 2011 als een keerpunt: “Als hoofdprijs gaf Agoria dat jaar een opleiding bij Vlerick cadeau. Ik leerde er een businessplan opstellen en nadenken over een eigen bedrijf.”

Dat brengt hij nu in de praktijk. Hij richtte zijn eigen bedrijf op ‘Hummingdrones’ en samen met zijn twee partners hoopt hij tegen 2020 verschillende versies van de Robo Firefly op de markt te brengen.

Een kant-en-klare versie, een gepersonaliseerde versie, maar ook bijvoorbeeld een ‘makerseditie’, die je zelf ineen moet knutselen. Want dat is het uiteindelijke doel van Hummingdrones: het brede publiek warm maken voor de wonderen van de technologie.


Zelf een exemplaar voorbestellen kan via de crowdfundingcampagne: www.hummingdrones.com

ACHTERGROND
* Studeer je dit jaar af en geeft jouw thesis blijk van knap creatief technologisch onderzoek? Neem dan net als Frederik Leys deel aan de Agoriaprijs van Agoria Vlaanderen, de federatie van de technologische industrie. De inzet is een prijs t.w.v. van 1.500 euro!

De Agoriaprijs is een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs
Meer info en inschrijven: scriptieprijs.be/agoriaprijs.