• 29/02/2012
  • |     BB

Pyrolyse verwezenlijkt met behulp van schroef­warmte­wisselaars

Na jarenlang onderzoek treedt het Nederlandse Celsius naar buiten met een technologie om via schroefwarmtewisselaars per definitie ‘schone’ pyrolyseprocessen te realiseren.

Trefwoorden: #pyrolyse, #van beek celsius, #warmtewisselaar

Lees verder

research

( Foto: Van Beek )

ENGINEERINGNET -- Celsius in Drunen meldt in samenwerking met zusterbedrijf Van Beek, fabrikant van RVS schroeftransportsystemen, een technologie ontwikkeld te hebben om met behulp van schroefwarmtewisselaars bepaalde pyrolyseprocessen te realiseren.

Het concept is als dusdanig ontwikkeld in Celcius’ eigen R&D-afdeling onder leiding van procestechnoloog Ir. Martijn van den Hil. Daarna is het concept verder opgeschaald en verfijnd door chemisch technoloog Msc. Manuel Paans.

Wat ooit begon als een proefinstallatie op laboratoriumschaal, is intussen uitgemond in grootschalige, langlopende projecten bij drie niet nader genoemde opdrachtgevers, ondermeer voor de verwerking van biomassa, autobanden, steenkool en Bioliq.

Momenteel lopen naar verluidt ‘nog verschillende onderzoeken in samenwerking met opdrachtgevers op het gebied van chemische technologie en werktuigbouwkunde om zo nog beter het proces te leren begrijpen’.


ACHTERGROND
Bij pyrolyse worden materialen ontleed in afzonderlijke bruikbare fracties. Het materiaal wordt als het ware thermisch uit elkaar getrokken, wat ook wel 'gekraakt' of (foutief) 'droge destillatie' genoemd wordt. Essentieel is dat er geen zuurstof aanwezig is. De omgeving van het proces is inert. Er is dan ook geen sprake van een 'verbranding'. Wat overblijft, het eindproduct, is een zuiver product.