Europa zet North Sea Port prominenter op transportkaart

Na Gent en Vlissingen is nu Terneuzen opgenomen in de Europese spoorvrachtcorridor Rijn-Alpen. Het volledige havengebied van North Sea Port is zo een zeer belangrijke transportas in de EU.

Trefwoorden: #corridor, #havengebied, #North Sea Port, #spoorterminals, #spoorvracht, #transportas, #vrachtvervoer

Lees verder

Techniek

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Het geeft het streven van North Sea Port om meer lading op het spoor te krijgen een extra duwtje in de rug.

De fusiehaven versterkt zo zijn aansluiting op het Europese transportnetwerk en op het achterland. Voor de bedrijven en spoorterminals in de fusiehaven is dat een bijkomende logistieke troefkaart.

Het past bovendien goed in hun wens van om alle transportmodi tot hun recht te laten komen. Momenteel wordt zowat 10% via het spoor vervoerd. Het doel is om dit cijfer nog verder op te trekken.

Met het oog op een vlotter vrachtvervoer en een intensiever gebruik van spoor en binnenvaart maakt de Europese Unie al langer werk van de uitbouw van negen grensoverschrijdende transportassen. Die ‘corridors’ verbinden de grote economische centra binnen de EU.

‘Rijn-Alpen’ is voor North Sea Port een van de belangrijkste spoorvrachtcorridors. Die corridor slaat via Duitsland en Zwitserland een brug tussen de belangrijkste zeehavens in Nederland en België enerzijds en Noord-Italië anderzijds.

Die as volgt zo de zogeheten ‘Blauwe Banaan’, de economische long van de EU met haar eersterangs productie-, distributie- en consumptiecentra. De corridor is goed voor 3.900 kilometer spoorlijn (waarvan 2.400 km hoofdlijnen) en verbindt zeven zeehavens, tien binnenhavens en honderd spoorterminals met elkaar.

North Sea Port is als top tien haven in Europa eveneens onderdeel van andere corridors. De haven is een schakel in de spoorcorridor tussen de Noordzee en de Middellandse Zee. Recent werd Terneuzen ook nog toegevoegd aan deze spoorcorridor; Gent en Vlissingen maakten hier reeds deel vanuit.

North Sea Port krijgt met Gent en Terneuzen binnenkort bovendien officieel een plaats op de spooras tussen de Noordzee en de Baltische Zee.