Nieuwe NMBS werkplaats kreeg zonnedak met 5.600 panelen

De NMBS installeerde 5.600 zonnepanelen op de daken van de nieuwe werkplaats in Melle. Het vermogen bedraagt 2.100 kWp, goed voor een jaarlijkse elektriciteits­productie van 2,1 miljoen kWh.

Trefwoorden: #groene stroom, #NMBS, #werkplaats, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe werkplaats in Melle werd in maart 2019 geopend. Het is één van de grootste en modernste werkplaatsen van NMBS. Driehonderd medewerkers onderhouden er met de nieuwste technologieën 160 reizigerstreinen en 90 locomotieven.

Het overheidsbedrijf zet steeds meer in op duurzaamheid en vergroening. Zo worden in de werkplaats in Melle de werkhallen deels verwarmd met geothermische warmtepompen en is er ook ledverlichting. Dankzij de installatie van de zonnepanelen draait de werkplaats overdag volledig op groene stroom.

Op zonnige dagen produceren de zonnepanelen zelfs zoveel elektriciteit dat de treinen op spoorlijnen 50 en 50A tussen Gent, Aalst en Brussel voor een deel van het traject kunnen rijden op groene stroom.

Voor het project in Melle werd via een overheidsopdracht een publiek-private samenwerking afgesloten met Perpetum Energy, dat de zonnepanelen installeert en onderhoudt.