Toxiciteitsbepaling van antimoonverbindingen in kader van REACH

Volgens de REACH-wetgeving moet van elke chemische verbinding, die geproduceerd of gebruikt wordt door de industrie, geweten zijn of die mogelijk schadelijke effecten heeft op mens en milieu.

Trefwoorden: #antimoon, #bioelutie, #chemische analyse, #ECTX, #REACH, #VITO

Lees verder

Techniek

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Bedrijven bundelen hiervoor vaak hun krachten in associaties waarin één chemisch element centraal staat. Zo’n associatie laat dan een lijst met chemische verbindingen onderzoeken door een gespecialiseerd labo.

De in Brussel gevestigde Internationale Antimoonassociatie klopten voor de toxiciteitsbepaling aan bij VITO en het chemische analysebedrijf ECTX uit Hasselt.

Antimoon, een zwaar metaal met chemisch symbool Sb, wordt gebruikt in batterijen en led-verlichting, brandvertragers en als katalysator in de productie van pet-flessen.

De toxiciteit van antimoon is onder meer onderzocht met zogeheten bioelutietesten. Daarbij werd gekeken hoe toxisch een metaal kan zijn als het zich oplost in bijvoorbeeld maagsap.

‘Bij metalen gaat de toxiciteit vaak samen met het oplossend vermogen’, zegt Kristof Tirez van VITO. ‘Als je de stof binnenkrijgt en hij lost op, dan verspreidt hij zich door het lichaam.’

De uitloging van een tiental antimoonverbindingen werden in een gesimuleerde maagomgeving onderzocht. De elutietesten werden uitgevoerd en de nauwkeurige concentratiebepaling van de verschillende ‘antimoongroepen’ werd geïdentificeerd.

De identificatie van de verschillende verbindingen werd uitgevoerd met een techniek genaamd vloeistofchromatografie. Daarbij worden moleculen, afhankelijk van hun chemische en fysische eigenschappen, met minuscule kolommen uit een mengsel gefilterd. Nadien vertelt een massaspectrometer welke verbindingen er in dat mengsel zaten, en in welke concentratie.

Deze aanpak zorgt voor efficiëntie en kosteneffectiviteit en vermindert ook de noodzaak van experimentele testen op proefdieren. Op basis van dit onderzoek zullen veiligheidslimieten en drempelwaarden worden bepaald voor gebruik in de industrie en verspreiding op de commerciële markt in Europa.