Shell Eco-marathon stimuleert innovatie in mobiliteit

Begin juli namen 141 studententeams uit Europa deel aan de Shell Eco-marathon, een kleurrijke en lichtjes studentikoze wedstrijd om zo energiezuinig mogelijke wagens te bouwen.

Trefwoorden: #eco-marathon, #Shell, #studententeam

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Vijf van de zeven Belgische teams die hun opwachting maakten op de Mercedes Benz World track bij Londen, kwamen uit het Franstalige landsdeel.

De Eco-marathon draait om het verleggen van de grenzen van het technisch potentieel van de voertuigen. Het gaat er om de langste afstand te overbruggen met de kleinste hoeveelheid energie: het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Het event kent twee categorieën: UrbanConcept (voertuigen vergelijkbaar met een stadsauto) en Prototype (energie-efficiënte en lichte, futuristische wagens).

De Belgische teams kwamen in beide categorieën uit, met verschillende energiebronnen: benzine, elektrische batterijen en bio-ethanol. Université de Liège is hier al lang een vaste waarde. "Ik denk dat er nog heel wat vooruitgang kan worden geboekt op het vlak van software en elektronica," meent technieker Richard Labenda.

"Op hellend terrein hadden we altijd twee verschillende motoren nodig. Met de juiste software om de beste combinatie te vinden tussen versnelling en verbruik proberen we dit nu met één motor te doen." De wagen weegt 20 kg minder dan vorig jaar, ondanks het verplicht aanbrengen van een tweede portier.

"Wij nemen aan de Eco-marathon deel om te leren en te experimenteren," zegt lector Frederik Van den Broeck van Katholieke Hogeschool Vives Zuid (Kortrijk). "Vorig jaar reden we hier nog met een traditionele verbrandingsmotor, dit jaar met een elektrische wagen. Als hogeschool willen we ons meer toeleggen op elektrische mobiliteit. Deze wedstrijd sluit dan ook goed aan bij onze theoretische lessen.

Naast de aandrijving kozen we ook voor andere lagers, om de rolweerstand te verbeteren. In het algemeen ontdekken onze studenten door het praktische werk aan deze wagen ook waarom constructeurs bepaalde keuzes maakten, ook voor aspecten die in de theoretische lessen niet aan bod komen." Vives bekeek dit jaar de achterophanging helemaal opnieuw. Die is nu veel sneller demonteerbaar. “Dat beïnvloedt de wedstrijdprestaties niet maar vergemakkelijkt wel het onderhoud."

3.771 km op één liter benzine
De Eco-marathon is een indicator van trends in de automobielwereld. "Af en toe sijpelen er ideeën en ontwikkelingen van de studenten door naar de industrie," zegt Shell-verantwoordelijke Norman Koch. "Een goed voorbeeld is het gebruik van keramische naaldlagers voor de ophanging. (…)

We raden onze deelnemers wel aan om een patent te nemen waar ze iets nieuws zouden ontwikkelen." De paddock is immers open. Technieken achter en in de wagen zijn vrij goed zichtbaar. Diverse teams werken ondertussen ook al samen met een industriële partner.

"In 1985 was 685 km met één liter benzine hier nog een uitstekende prestatie. Intussen staat het record op 3.771 km. De benzine is nog altijd dezelfde, maar de wagens zijn fors verbeterd, onder meer door de daling van hun gewicht en de compressie bij lager toerental."

Het Franse team van het Lycée Saint-Joseph La Joliverie zette op het circuit van Mercedes-Benz-World nabij Londen de beste prestatie neer bij de benzine-prototypes, met een prestatiescore van 2.734,96 kilometer per liter. Dit komt overeen met de afstand van Brussel naar Barcelona en terug met slechts één liter brandstof.

Alternatieve brandstoffen
Bij de wagens aangedreven door waterstofcellen reden vooral de Nederlanders zich in de kijker. Voor de beste prestatie in UrbanConcept tekende Universiteit Twente met een wagen die met 1 m³ waterstof omgerekend 242 kilometer aflegde.

"In vergelijking met vorig jaar is het grootste verschil de digibus converter die we ontwikkelden om de spanning constant op 48 Volt te houden," leggen Elwin Vree en Wisse Aersbach uit. "We kunnen nu alles wat onder de brandstofcel gebeurt regelen en ook veel meer dingen uitlezen." Belangrijk is ook de aangepaste radio-elektronica. Vorig jaar hadden de Twentenaren veel last van interferentie, wegens het drukke elektronische verkeer in de streek van Londen.

Ook de TU Delft zweert bij waterstof. De vernieuwing zat hier in het koetswerk. "Vorig jaar hadden we dat veel te stevig en dus te zwaar gemaakt," aldus chief strategy Stefan de Gijsel. Dit jaar steekt in het middenstuk veel minder carbonvezel: "Een aanzienlijke gewichtsvermindering."

Op basis van negatieve ervaringen vorig jaar gooiden de studenten van Inholland University Of Applied Sciences (Delft) het meten en doorgeven van de prestaties van hun met ethanol aangedreven wagen dit jaar over een andere boeg.

"Vorig jaar gebruikten we een magnetische sensor op een van de wielen," legt student Elwin Kirigiti uit. "De trillingen maakten de metingen helaas erg onnauwkeurig. Daarom monteerden we nu een stand alone GPS-toepassing op het frame."

Andere trends
Na de alternatieve energiebronnen duiken er nu andere ontwikkelingen op. In de Eco-marathon Asia-Pacific reed al een wagen met 3d-geprint motorblok mee. De bachelors en master in spe van University of Strathclyde (Glasgow) zegden niet geïnteresseerd te zijn in het competitieve aspect. Ze waren hier aan hun derde deelname toe.

De huidige lichting bouwde voort op het werk van haar voorgangers. "We plaatsten de elektrische batterijen wat verder uiteen. Dankzij die extra ruimte verhitten ze elkaar niet, is het vlotter koelen en kunnen we de operationele temperatuur wat verder laten oplopen."

Vorig jaar reden er drie autonoom rijdende voertuigen mee. Dit jaar vier. Eén van de twee voertuigen van de Hogeschool van Amsterdam was er zo eentje. Dure technologie die voorlopig slechts een beperkt publiek aanspreekt…

"We willen wel meewerken aan hun streven naar rendabiliteit. Zelf willen we met UrbanConcept echter zo dicht mogelijk naar de realiteit opschuiven, met wagens die je ook in het normale verkeer zou kunnen brengen en die de gemiddelde consument kunnen aanspreken", aldus Koch.

Daarom wordt het reglement elk jaar wat aangepast. Dit jaar moesten deze wagens twee deuren hebben. "Mogelijk zal een volgende keer twee zitplaatsen in plaats van één de standaard worden."


Door Koen Mortelmans