• 06/03/2012
  • |     BB

Eerste lama ter wereld die robotoperatie ondergaat is Belgisch

Belgische ORSI scoort wereldwijde primeur voor lama die met behulp van chirurgische robot operatie ondergaat.

Trefwoorden: #lama, #medisch, #orsi, #robot

Lees verder

research

( Foto: ORSI )

ENGINEERINGNET -- Honey, een vrouwelijke lama van bijna 2 jaar oud werd enkele dagen geleden door haar eigenaar aangeboden op de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.

Het dier kampte reeds van bij de geboorte met een probleem van urine-incontinentie als gevolg van een aangeboren afwijking.

In het OLV Robotic Surgery Institute kregen de eigenaars de mogelijkheid om deze ingreep robot-geassisteerd te laten uitvoeren.

Dat is een dubbele wereldprimeur voor de diergeneeskunde, want – naast het feit dat de ingreep gebeurde met behulp van een robot – is het herstellen van de normale verbinding tussen urineleider en blaas bij een Alpaca-lama nog nooit eerder beschreven.

Honey stelt het intussen goed en is van haar probleem af.

Prof. dr. Alex Mottrie van het OLV Ziekenhuis Aalst /ORSI en prof. dr. An Martens van de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent zijn bijzonder fier op het resultaat: “Het gebruik van robotchirurgie biedt heel wat voordelen. Vooreerst verloopt de ingreep laparoscopisch (kijkoperatie), waardoor er een veel sneller herstel optreedt.”

“Daarnaast biedt onze robot een uitstekende visualisatie van de buikholte en zorgt de computertechnologie ervoor dat men in de nauwe bekkenholte zeer nauwkeurig kan werken.”


ACHTERGROND
Het ORSI (OLV Robotic Surgery Intitute) is een forum met topexperten uit de hele wereld waar jaarlijks tussen 500 en 750 – vooral Europese - artsen opgeleid worden in de robotchirurgie. ORSI kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen het OLV Ziekenhuis Aalst (o.l.v. prof. dr. A. Mottrie) en de Faculteit Diergeneeskunde van het UGent (o.l.v. prof. dr. Gasthuys).