• 12/03/2012
  • |     BB

OLV Ziekenhuis Aalst scoort met robotdemonstratie in 3D

Het Belgische OLV Ziekenhuis in Aalst heeft furore gemaakt op een internationaal congres van 13.000 urologen in Parijs.

Trefwoorden: #chirurgisch, #Mottrie, #olv ziekenhuis, #orsi, #robot

Lees verder

research

( Foto: OLV Aalst )

ENGINEERINGNET -- Een van de hoogtepunten van het congres waren live surgery-uitzendingen vanuit gerenommeerde medische centra in Frankrijk, Duitsland en België.

Voor België demonstreerde Prof. dr. Alexander Mottrie van het OLV Ziekenhuis er verschillende moeilijke operatietechnieken op nier en prostaat behulp van een chirurgische robot.

Dat betekent dat de artsen in het auditorium exact hetzelfde zicht op het operatieveld hadden als prof. Mottrie zelf. Bovendien, en dat is een primeur, werden surgery cases live én in 3D uitgezonden via satelliet. Duizenden urologen wereldwijd konden de uitzendingen volgen.

Het OLV Ziekenhuis Aalst is wereldwijd gerenommeerd omwille van zijn ervaring met het gebruik van chirurgische robots, en herbergt onder meer het ORSI - OLV Robotic Surgery Institute. Dat leidt jaarlijks tussen 500 en 750 – vooral Europese - artsen op in de robotchirurgie.

De 3D- uitzendingen en de bijhorende projecties werden volledig verzorgd door het Belgische bedrijf mediAVentures uit Merelbeke.


ACHTERGROND
ORSI, het 'OLV Robotic Surgery Institute' kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen het OLV Ziekenhuis Aalst (o.l.v. prof. dr. A. Mottrie) en de Faculteit Diergeneeskunde van het UGent (o.l.v. prof. dr. Gasthuys).