• 07/03/2012

OLED-verlichting bereikt hoge energie-efficiëntie (+video)

Solvay, Holst Centre en hun samenwerkingspartners hebben OLED-verlichtingstegels met een efficiëntie van 30 lumen per Watt en een oppervlakte van 69cm2 ontwikkeld.

Trefwoorden: #Holst Center, #OLED, #Solvay, #verlichtingstegels

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Deze demonstratietegels bevatten verschillende lagen die vanuit vloeibare toestand zijn aangebracht bij Holst Centre en bijkomende lagen door Solvay met het gebruikelijke vacuümprocedé werden aangebracht.

OLED is een nieuwe verlichtingstechnologie die het mogelijk maakt platte lichtbronnen te maken die diffuus licht afgeven en complementair zijn aan gewone (niet-organische) LED-verlichting.

De huidige OLED-systemen worden op pilootschaal gemaakt door met een vacuümprocedé vele OLED-lagen één voor één op glas neer te laten slaan.

Solvay en Holst Centre slaagden erin verschillende lagen van de OLED neer te laten slaan vanuit een vloeistof, wat het gebruik van druktechnieken voor de aanmaak van OLED-systemen veel dichterbij brengt.

Het gebruik van druktechnieken op soepele dragers zal de productie van OLED-systemen voor algemene verlichtingstoepassingen op grote schaal mogelijk maken, en zal ook bijkomende eigenschappen meebrengen: dunne, soepele en potentieel zelfs transparante verlichtingssystemen die in het plafond, de muren of de vensters kunnen worden geïntegreerd.

Dit zeer efficiënte en soepele OLED-systeem is ontworpen en geoptimaliseerd door Solvay. Het is nagenoeg integraal gemaakt met organische functionele materialen ontwikkeld door Solvay en omvat ook Plexcore OC Hole Injector Layer (HIL) van Plextronics.

De demonstratiesystemen omvatten de door Holst Centre ontwikkelde dunne beschermfolie en de doorschijnende anodetechnologie voor kunststoffen dragers met een grote oppervlakte van DuPont Teijin Films.

De eigenschappen van deze witte OLED op soepele drager en met een grote oppervlakte werden door het Philips Research Laboratories* gemeten, resulterend in een energie-efficiënte van 30 lm/W aan 1000 cd/m2, wat 2 tot 3 maal meer is dan gloeilampen.

De gemeten waarde is in lijn met de meetresultaten van kleinere (7mm2) soortgelijke lichtsystemen die door Solvay op glas zijn gemaakt, wat aantoont dat de architectuur van het lichtsysteem en de unieke keuze van materialen in deze systemen zeer goed kunnen worden overgebracht van kleinschalige harde dragers naar grote soepele kunststoffen dragers.

Uitgaande van deze bemoedigende resultaten werken de partners al aan een tweede generatie demonstratiemodellen met meer in vloeistof afgezette lagen.

Deze krachttoer toont duidelijk het potentieel voor zeer efficiënte OLED op soepele kunststoffen dragers. Dit opent de weg naar productie van OLED-verlichtingstegels tegen lagere kosten en op basis van in vloeistoffen afgezette lagen.


(bron & foto: Aandrijven & Besturen)

Video: