Eerste resultaten ‘Smart Education @ Schools’ voorgesteld

Vandaag werden de eerste resultaten getoond van ‘Smart Education @ Schools’. Dit programma brengt onderzoekers, scholen en bedrijven samen om slimme educatieve toepassingen te ontwikkelen.

Trefwoorden: #Ben Weyts, #imec, #KU Leuven, #Smart Education @ Schools, #Vlaamse Overheid

Lees verder

Opleiding

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Het onderzoeksprogramma Smart Education streeft ernaar dat slimme educatieve technologie sneller haar weg vindt naar het klaslokaal.

Binnen dit project werken wetenschappers van imec, KU Leuven, VUB en UGent samen aan slimme onderwijstoepassingen. De ambitie is om technologie te ontwikkelen die de samenwerking in de les verbetert, het onderwijs beter afstemt op de individuele noden van de student en zo voor betere resultaten zorgt.

Via ‘Smart Education @ Schools’ worden scholen en leerkrachten actief bij betrokken. Zij kunnen via een open projectoproep eigen voorstellen indienen. In deze projecten bedenken en ontwikkelen leerkrachten technologische oplossingen voor specifieke uitdagingen in het onderwijs.


Dit zijn de 3 nieuwe projecten die opgestart werden in 2019:

 1. ‘SAM’-App: een digitale co–teacher die leerlingen toelaat om praktijkopdrachten op eigen tempo af te werken, op basis van digitale stappenplannen met gepersonaliseerde instructies.
 2. Tienerpas: een digitale tool die jongeren inzicht geeft in hun talenten en hen helpt bij het maken van (studie)keuzes.
 3. VSimulation@ChildCareEducation: een online simulatiespel dat kinderbegeleiders-in-opleiding confronteert met levensechte situaties om probleemoplossend en kritisch leren na te denken.

Onderstaande 7 projecten werden in 2019 afgerond:

 1. KIKS

: een online lessenreeks over artificiële intelligentie

 • SENSEI: een webapp met slimme chatbotfunctie die gepersonaliseerde feedback geeft aan leerlingen bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van hun studie- en examenplanning.
 • SCI-I maakt aan de hand van 3D-visualisaties abstracte begrippen binnen de vakgebieden fysica en chemie bevattelijker.
 • Smart Symbols voorziet een ‘extra paar ogen’ voor de kleuterklas met behulp van slimme polsbandjes.
 • VRhoogte leert de student in een veilige, interactieve en uitdagende omgeving om op hoogte te werken.
 • VRkeer is een interactieve virtual reality (VR)-toepassing die leerlingen verkeersinzicht bijbrengt.
 • Kr8cht!: een gratis online game voor laatstejaars uit het basisonderwijs waarin ze uitgebreid kennis kunnen maken met de studiedomeinen in het secundair onderwijs.
 • Klik hier voor meer informatie over deze 10 projecten.

  Video: