DEME bouwt vaartuig voor onderhoud van offshore windmolenparken

Om de offshore windenergie-sector een totaalpakket van diensten te kunnen aanbieden, investeert DEME in zijn eerste Service Operation Vessel (SOV) voor het onderhoud van windmolenparken.

Trefwoorden: #DEME, #maintenance, #offshore windmolenpark, #Service Operation Vessel, #Siemens Gamesa Renewable Energy

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Het innovatieve vaartuig, waarvan het concept verder ontworpen werd in nauwe samenwerking met Vuyk Engineering Rotterdam en Marin, zal voor een opmerkelijke verbetering van de veiligheid, het comfort en werkbaarbaarheid voor windmolentechnici zorgen.

Het SOV zal gekenmerkt worden door een SWATH-ontwerp (Small Waterplane Area Twin Hull), dat de impact van de golven op de bewegingen beperkt bij het naderen van de windturbines, in vergelijking met een monohull-SOV. De bemanning zal veilig kunnen overstappen bij golfhoogten tot 2,5 meter, dankzij dit eerste DP2, twin-hulled SOV ter wereld.

Het 60 meter lange SOV zal uitgerust zijn met een bewegingsgecompenseerde loopbrug en een dochtervaartuig om technici veilig naar de windturbines te brengen. Dit vergroot de werkbaarheid en logistieke capaciteiten van het schip.

Milieuoverwegingen spelen een belangrijke rol bij het ontwerp van het vaartuig, dat o.a. is uitgerust met een warmteterugwinningssysteem en een ‘Clean Design’-notatie. Dankzij de DP2-technologie kan het schip op een woelige zee zijn positie houden en toch minder brandstof verbruiken in vergelijking met traditionele SOV’s.

Het SOV, dat in 2021 klaar moet zijn, zal door Siemens Gamesa Renewable Energy worden gecharterd in het kader van een onderhoudsovereenkomst op lange termijn voor de Belgische offshore windmolenparken Rentel en Mermaid & Seastar (SeaMade).