Transitie naar Industrie 4.0 vraagt om nieuwe kennis

In dit artikel getuigen studenten en een docent over de nieuwe postgraduaatsopleiding ‘Smart Operations and Maintenance in Industry’. Hierbij bundelden KU Leuven en Universiteit Gent hun krachten voor de organisatie van deze opleiding.

Trefwoorden: #Industrie 4.0, #KU Leuven, #opleiding, #transitie, #UGent

Lees verder

Opleiding

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Industriële bedrijven bereiden zich in een razendsnel tempo voor op de ontwikkelingen van Industrie 4.0.

Krachtige nieuwe algoritmen, artificiële intelligentie en slimme sensoren brengen bijzonder interessante nieuwe toepassingen met zich mee, zoals ‘predictive maintenance’.

Om werknemers uit te rusten met de toekomstbestendige kennis en vaardigheden op dit domein, bundelden KU Leuven en Universiteit Gent hun krachten voor de organisatie van de opleiding ‘Smart Operations and Maintenance in Industry’ in twee vormen: zowel een postgraduaatsprogramma als een master-na-master opleiding. Beide gaan van start eind september en lopen gedurende een heel academiejaar.

De opleiding focust op de meest relevante en essentiële Industrie 4.0 technologieën, en op concepten die snel opkomen in een industriële context, zoals 'digitale tweelingen', 'slim fabrieksontwerp' en 'slimme monitoring van machines'.

De samenwerking tussen de twee Belgische universiteiten zorgt ervoor dat de infrastructuur van beide universiteiten optimaal benut kan worden en dat de expertise van professoren van beide universiteiten samengebracht kan worden.

Professor Bram Vervisch (Universiteit Gent - foto) is er één van. Hij doceert een vak over ‘predictive maintenance', samen met KU Leuven collega Kostis Gryllias. Prof. Vervisch heeft ervaring ‘in het veld’; hij runt namelijk ook zijn eigen bedrijf Orbits, gespecialiseerd in machinediagnostiek.

“Machines in fabrieken falen af en toe, dat is simpelweg onvermijdelijk”, zegt hij. “Het vroegtijdig detecteren van die storing en het vermijden ervan is niet alleen een zegen voor de ‘plant uptime’, maar het vermindert ook kosten omdat reactief onderhoud vaak inefficiënt en dus duur is”.

Postgraduaat voor professionals
"Het nieuwe postgraduaatsprogramma richt zich voornamelijk op professionals die al enige werkervaring hebben", zegt Vervisch. "Dat kan vrij breed zijn, maar uiteindelijk zullen de meeste mensen een technische achtergrond hebben. Elektromechanisch ingenieur is een typisch profiel dat we in gedachten hebben, hoewel mensen met andere achtergronden zeker welkom zijn."

Het postgraduaat (dat ongeveer een derde van de gevorderde master beslaat) kan ook dienen als een springplank naar de master-na-master. Studenten die slagen voor het postgraduaat kunnen immers doorstromen naar de master-na-master met vrijstelling voor verschillende vakken.

Enkele afgestudeerden van de eerste editie.

Twee van de professionals die het postgraduaat het afgelopen academiejaar volgden, zijn Fien De Clercq en Ian Verlinde. Fien is assistent-projectmanager bij het Gentse waterbedrijf Farys. Als projectingenieur beheert ze de operaties en het onderhoud van de waterzuiveringsinstallaties van Farys.

Ian is advanced manufacturing ingenieur bij de Zedelgem-vestiging van CNH Industrial, een grote Brits-Italiaanse fabrikant van landbouwmachines. Zijn afdeling vormt de schakel tussen R&D en productie en helpt bij het lanceren van nieuwe ontwerpen in de productie.

De kennis en vaardigheden die tijdens de opleiding werden opgedaan, worden meteen in de praktijk gebracht door Fien en Ian. Fien: “Ik werk nu aan praktijkvoorbeelden van digitale tweelingen voor Farys, waar we het energieverbruik en de dosering van chemicaliën optimaliseren. Ik kan nu al toepassen wat ik tijdens onze lessen heb geleerd en het in de praktijk gebruiken.”

“Bij CNH werken we aan een groot digitalisatieproject", zegt Ian. "Wat ik heb geleerd tijdens het postgraduaat ‘Smart Operations and Maintenance in Industry’ geeft me een behoorlijk goed idee van de mogelijkheden en obstakels die ik in de toekomst zou kunnen tegenkomen. Het heeft al inspiratie opgeleverd voor compleet nieuwe productie-ideeën. Ook de brede kijk op managementconcepten van het programma bevalt me, bijvoorbeeld, waardoor je beter begrijpt waarom management bepaalde beslissingen neemt."

Dapper klein België
"Voor wat betreft de rol van België in het verhaal van Industrie 4.0, hebben we in vergelijking met onze buurlanden absoluut niets om ons voor te schamen", zegt prof. Vervisch. "Sterker nog, we doen het behoorlijk goed. Het niveau van onze ingenieurs is zeer hoog en ze zijn zeer veelzijdig. De strikte scheiding tussen werktuigkundige en elektrotechnische ingenieurs die in veel andere landen bestaat, is veel minder zichtbaar in België. En dat is een groot voordeel, want we zien dat de twee types in de toekomst dichter bij elkaar komen."

Aangezien levenslang leren steeds belangrijker wordt, zullen professionals en pas afgestudeerde studenten ook steeds meer naar elkaar toegroeien. Het postgraduaat is een cruciale schakel tussen deze twee groepen, omdat het recent afgestudeerden de mogelijkheid biedt om waardevolle ervaring op te doen en een professioneel netwerk op te bouwen in hun vakgebied terwijl ze een extra kwalificatiebewijs verwerven. 

Klik hier voor meer informatie.