Plannen voor Oostendse groene-waterstoffabriek

Haven Oostende, DEME en PMV willen met een ambitieus groen energieplan de productie van groene waterstof de CO2 uitstoot in Vlaanderen met 500.000 à 1.000.000 ton per jaar verminderen.

Trefwoorden: #DEME, #groene stroom, #Haven Oostende, #PMV, #waterstof, #waterstoffabriek

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - De exclusieve samenwerking tussen Haven Oostende, DEME Concessions en PMV heeft als doel om tegen 2025 een fabriek operationeel te hebben in het havengebied van Oostende die groene waterstof produceert.

Het eindproduct, groene waterstof, zal dienen als energiebron voor elektriciteits-, mobiliteits-, warmte- en brandstofdoeleinden enerzijds of voor gebruik als grondstof voor industriële centra anderzijds.

In een eerste fase van dit HYPORT Oostende project wordt de algemene haalbaarheid verder onderzocht en een ontwikkelingsplan uitgewerkt. Daarna wordt een innovatief demonstratieproject met mobiele walstroom gestart en is er tevens een demonstratieproject met een innovatieve electrolyser van ongeveer 50 MW gepland.

Tegen 2022 start de uitrol van een grootschalig walstroom-project, gevoed met groene waterstof. De eindmeet is voorzien in 2025 met een commercieel groene waterstoffabriek in het kader van de geplande nieuwe offshore windconcessies.

De drie partijen bezitten de nodige expertise en spelen samen een belangrijke rol in de transitie van energie, mobiliteit en industrie.


(foto: