Bedrijven moeten stap zetten naar digitalisering

Agoria voerde een onderzoek uit naar de digitalisering bij industriële bedrijven. Hieruit blijkt alvast dat de meest mature bedrijven zich een digitale mindset eigen maken.

Trefwoorden: #Agoria, #digitale transformatie, #digitalisering

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Met een digitale transformatie valt er niet alleen veel winst te boeken in de efficiëntie van processen, maar ook in het verbeteren van de kwaliteit van je aanbod.

Bestaande concurrenten digitaliseren en er komen nieuwe concurrenten uit andere sectoren bij. Ook klanten en eindgebruikers stellen nieuwe eisen, zoals een aanbod op maat. Maar velen onderschatten nog de impact op hun sector.

Daardoor missen ze een ‘sense of urgency’ om er echt werk van te maken. Ze zien digitalisering als een noodzaak om bij te blijven, terwijl het net een opportuniteit is om je als voorloper te positioneren.

Digitaliseren kan je niet alleen
Eén van de drempels om te digitaliseren is het enorme aanbod van technologische innovaties. Zelfs grote bedrijven geven aan dat het niet meer mogelijk is om alles zelf te doen. De vereiste expertises lopen steeds verder uiteen en zijn specifieker. Daarom is samenwerken met externe partners onontbeerlijk.

Slechts de helft van de bedrijven zegt echter met externe specialisten samen te werken. Vooral het vinden van een goede partner is een struikelblok. Veel digitale dienstverleners hebben een complex aanbod en gebruiken moeilijk vakjargon. Tegelijk slagen bedrijven er niet altijd in om hun noden en verwachtingen helder uit de doeken te doen. Het Agoria-netwerk is een waardevolle bron om die kloof te dichten en een samenwerking op poten te zetten.

Start met kleine projecten
Digitalisering is voor velen overweldigend. Ze weten simpelweg niet hoe eraan te beginnen. Ons advies is om bescheiden te starten. Een eerste project brengt resultaten en lessen voort die je naar een volgend project meeneemt.

Stel iemand met voeling voor technologie en goede communicatieskills als verantwoordelijke aan. Hij of zij bewaart het overzicht, verbindt interne en externe partijen en enthousiasmeert de collega’s. De betrokkenheid van alle medewerkers is namelijk een belangrijke voorwaarde voor succes.

Mature bedrijven slagen met een combinatie van een top-down en bottom-up aanpak. Het management stippelt de strategie uit maar vertrekt vanuit de noden van de werknemers en betrekt hen doorheen het hele proces. Essentieel in de strategie is de aandacht voor alle partijen in de waardeketen, niet in het minst de eindgebruiker.

Een digitale mindset: ook voor de overheid
Een mooi voorbeeld is het project ‘Modernisering Burgerlijke Stand’, winnaar van de Agoria eGov-award. In samenwerking met alle 581 Belgische gemeenten en 102 consulaire posten wereldwijd werden papieren aktes nu door digitale vervangen.

Burgers kunnen voortaan in hun woonplaats of in het e-loket terecht om uittreksels te bekomen of te versturen. Een prachtvoorbeeld van hoe een multidisciplinaire aanpak een digitale transformatie tot een succes maakte.

Kortom, zowel voor KMO’s, grote bedrijven als overheden liggen de opportuniteiten voor het grijpen. Ongeacht de sector zijn de technologie, de partners én de noodzaak voor een digitale transformatie aanwezig.

Nu komt het erop aan om die kansen te grijpen en een voorloper te worden. En dat begint bij een digitale mindset.


Door Carine Lucas, Senior Expert Digital bij Agoria

De whitepaper ‘Digitaal is een mindset’ is gratis beschikbaar op www.agoria.be/Whitepaper-Digitaal-is-een-mindset