Eerste tewaterlating van nieuw onderzoeksschip RV Belgica

Het toekomstige Belgische onderzoeksschip werd onlangs voor het eerst te water gelaten vanuit de Spaanse scheepswerf Freire Shipyard in Vigo. De oplevering vindt plaats eind 2020.

Trefwoorden: #Belgica, #België, #BELSPO, #EUROFLEETS, #Freire Shipyard, #KBIN, #laboratorium, #Ministerie van Defensie en het Federaal Wetenschapsbeleid, #monitoren, #oceanen, #onderzoeksschip, #Spanje, #Vigo

Lees verder

research

( Foto: Belgian Navy - © Jorn Urbain )

ENGINEERINGNET.BE - Het schip wordt nu verder afgewerkt en voorzien van alle nodige uitrusting en apparatuur. De kostprijs van het project bedraagt ongeveer 54 miljoen euro.

Eind 2020 zal de RV Belgica opgeleverd worden in de thuishaven Zeebrugge om de mariene onderzoeksgemeenschap te ondersteunen voor de komende dertig jaar. Na 36 jaar trouwe diensten zal de huidige RV Belgica dan voorgoed zijn onderzoeksactiviteiten beëindigen.

In vergelijking met zijn voorganger is het nieuwe schip groter: 71,4 meter lang ten opzichte van 50 meter. De laboratoriumruimte is verdubbeld, met een capaciteit om tot 28 wetenschappers aan boord te nemen.

Het garandeert de navolging van de nationale en internationale verplichtingen van België en verzekert de continuïteit in de ondersteuning van mariene wetenschappen.

Op deze manier wordt de belangrijke rol van de huidge A962 Belgica verder gezet bij het monitoren van de staat van de Belgische en omringende mariene wateren, alsook bij fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

De nieuwe Belgica wordt uitgerust met de modernste wetenschappelijke apparatuur die onder meer toelaat om stalen te nemen tot op een diepte van 5.000 meter. Het schip zal ook een stil schip zijn, wat belangrijk is voor onder meer visserijonderzoek, met een lichte ijsversterking om tijdens de zomer onderzoek te kunnen doen in Arctische gebieden.

Het schip zal over een autonomie van 30 dagen beschikken en jaarlijks tot ongeveer 300 dagen op zee onderzoek uitvoeren. Het blijft onderdeel van het Europese EUROFLEETS-netwerk, waarin internationale wetenschappers scheepstijd op buitenlandse onderzoeksschepen kunnen verkrijgen.

Het gaat hierbij om een beter begrip van de oceanen te verkrijgen, de functies die deze voor ons vervullen, en de randvoorwaarden binnen welke menselijke activiteiten kunnen worden toegestaan.


Het project kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het Ministerie van Defensie en het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).