Betere beeldschermkwaliteit met milieuvriendelijke kwantumdots

UGent spin-off QustomDot is pionier in de ontwikkeling van milieuvriendelijke kwantumdots, innovatieve materialen die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren.

Trefwoorden: #beelscherm, #kwantumdot, #QustomDot, #spin-off, #UGent

Lees verder

Techniek

( Foto: QustomDot )

ENGINEERINGNET.BE - QustomDot maakt deze technologie op maat van next generation LED-beeldschermen, gaande van hoge resolutie LED-tv’s tot augmented reality brillen.

Professor Zeger Hens van het departement chemie: “Binnen de UGent hebben we sinds 2014 met steun van VLAIO en SIM-Flanders radicaal gekozen voor de ontwikkeling van een toekomstgerichte, ecologische kwantumdottechnologie die geen gebruikmaakt van cadmium. Dit werk vormt nu de technische basis van de spin-off.”

Hierdoor ligt een technologie op tafel die voldoet aan de Europese regelgeving. Dankzij hun kleurzuiverheid zijn kwantumdots uitermate geschikt om hoogkwalitatieve beeldschermen te maken. Ze produceren rijkere, levendigere kleuren dan de traditionele weergavetechnologie.

Kwantumdots verlagen ook de ecologische voetafdruk van een product omdat ze makkelijk verwerkt kunnen worden en de energie-efficiëntie verhogen. Verder zijn ze op een zeer eenvoudige manier te printen. Dit drukt de productiekosten en maakt nieuwe toepassingen zoals flexibele beeldschermen mogelijk.

De nieuwe technologie is geschikt voor het verbeteren van een breed gamma beeldschermen. In samenwerking met grote spelers uit de beeldschermindustrie zet de spin-off in op de laatste nieuwe trends, zoals microLEDs voor slimme uurwerken of telefoons.

Om QustomDot de nodige ruimte te bieden om de technologie verder uit te bouwen, werd door Qbic II in samenwerking met PMV en VIGO Ventures een investering van 3 miljoen euro gerealiseerd. Het internationaal karakter van de investering wordt onderstreept door de betrokkenheid van VIGO Ventures, een Poolse investeringsgroep met een focus op hardware en fotonica.

Met zowel een vrouwelijke CEO (Kim De Nolf - foto) als voorzitter (Sofie Baeten) levert QustomDot ook het bewijs dat deep tech niet langer een mannenbastion is.