8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

Montis Biosciences gebruikt de interactie tussen onze natuurlijke afweercellen en tumoren om met behulp van therapieën de immuunreacties van ons lichaam tegen kankercellen aan te sturen.

Trefwoorden: #afweercellen, #bloedvat, #Droia Ventures, #immuunreacties, #kankercellen, #KU Leuven, #macrofagen, #Massimiliano Mazzone, #Montis Biosciences, #Peter Carmeliet, #Pfizer Ventures, #RNA, #tumor, #VIB

Lees verder

research

( Foto: drmicrobe - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Bloedvaten bepalen de toevoer van immuun cellen in tumoren. Dat doen ze onder leiding van afweercellen die bloedvaten stimuleren om immuun cellen aan te trekken en door te laten, de zogenaamde ‘perivasculaire macrofagen’.

Deze cellen kunnen ook de werking van bloedvaten stilleggen waardoor de immuunrespons rond de tumor onderdrukt wordt. De nieuwe inzichten van Montis in de manier waarop deze cellen interageren, laten toe om de interacties aan te passen en verzekeren een sterke instroom van nieuwe immuun cellen in de tumor.

Montis is opgericht door het investeringsfonds Droia Ventures, VIB en KU Leuven. Het bedrijf steunt op het onderzoek van de laboratoria van Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven) en Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven). Voor het startkapitaal kregen de oprichters versterking van investeerders LS Polaris Innovation Fund, ALSA Ventures en Pfizer Ventures.

Het startkapitaal laat Montis toe om te bepalen welke targets prioriteit moeten krijgen en vervolgens de belangrijkste programma’s te valideren en te begeleiden naar klinische studies. Montis breidt ook haar unieke screening en testplatform uit om nieuwe targets te identificeren en te valideren.

“Het wordt steeds duidelijker dat cellen in de wand van de tumorbloedvaten een grote rol spelen in de immuunreacties bij kanker. De wisselwerking tussen deze cellen bepaalt de respons. Vroegere behandelingen gericht op de tumorbloedvaten hielden hier geen rekening mee en vernietigden de bloedvaten om de toevoer naar de tumor af te snijden”, stelt Carmeliet.

“Ons onderzoek toont aan dat we de bloedvaten beter intact laten en moeten gebruiken om de juiste immuun cellen naar de tumor te leiden. Dat levert veel krachtigere en duurzamere resultaten op.”

“Dankzij onze aanpak met ‘single cell RNA sequencing’, kunnen we eindelijk de communicatie tussen onze immuun cellen en de bloedvaten van de tumor onderzoeken”, vult Mazzone aan.

“Montis is de stap vooruit om dit concept te vertalen naar therapeutische toepassingen."