Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

Het Persistent High Altitude Solar Aircraft (PHASA-35) van BAE Systems en Prismatic kan een één jaar lang in de lucht te blijven. Het startte zijn reis in Zuid-Australië.

Trefwoorden: #BAE Systems, #drone, #elektrisch vliegtuig, #PHASA-35, #stratosfeer

Lees verder

Techniek

( Foto: BAE Systems )

ENGINEERINGNET.BE - Deze onbemande drone, met een spanwijdte van 35 m, wordt overdag aangedreven door de zonnepanelen op zijn vleugels, en ’s nachts door zijn batterijen.

Het toestel, een samenwerking van het Britse BAE Systems (Lancashire) en Prismatic Ltd (Hampshire), ging eerder deze maand voor het eerst de lucht in vanuit de Woomera Test Range van de Royal Australian Air Force (RAAF) in Zuid-Australië.

Het toestel, dat op twee jaar tijd ontwikkeld werd, heeft de flexibiliteit van een klassiek vliegtuig en is betaalbaarder dan een satelliet. Het kan ingezet worden om detectie- en bewakingsmissies vanuit de stratosfeer, boven de drukkere atmosfeer, uit te voeren.

De drone kan ook gebruikt worden als platform voor communicatienetwerken, zoals 5G. Het Britse Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) en de Australian Defence Science and Technology Group (DSTG) sponsorden dit project.

Dit jaar zullen nog meer proefvluchten volgen, waarna de eerste operaties met klanten snel daarna zouden kunnen volgen.


 
In september kondigde BAE Systems aan dat het Prismatic en zijn ervaring met satellieten en hoogvliegers zou overnemen. Dat past in zijn strategie om doorbraaktechnologieën te ontwikkelen en te versnellen.