TU/e maakt logistieke robots slimmer

In distributiecentra, waar de artikelen worden ingepakt die we bestellen bij grote webwinkels, zijn robots onmisbaar geworden. Maar deze inpakrobots zijn minder slim en snel dan gedacht.

Trefwoorden: #cobot, #Europees project, #I.AM, #inpakrobot, #logistiek, #robot, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Omdat ze niet kunnen voorspellen wat het effect is van een botsing, kunnen ze pakjes niet in een snelle, vloeiende beweging op een lopende band of in een krat of doos plaatsen.

Mensen kunnen dat wel, en zijn daarom vaak een stuk sneller. Nadeel: het werk dat ze doen is vaak slecht betaald, saai en ongezond. Steeds minder mensen hebben daarom trek in dit soort werk, terwijl het aantal vactures nog altijd toeneemt.

Onderzoekers van de TU/e gaan samen met collega’s van de Technische Universiteit München (TUM), de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), en het Franse onderzoeksinstituut CRNS onderzoeken hoe ze logistieke robots impact-bewust kunnen maken.

De bedoeling is dat de nieuwe robots betrouwbaar kunnen voorspellen wat het effect is van een harde of zachte botsing met de omgeving of met andere objecten, zodat ze die botsing kunnen uitbuiten om items sneller op te pakken en neer te zetten.

Het onderzoeksproject heet I.AM, wat staat voor Impact Aware Manipulation. De Europese Unie ondersteunt het programma met een bedrag van 4,4 miljoen euro.


ACHTERGROND
De onderzoekers werken in het project nauw samen met Vanderlande en Smart Robotics (Nederland), Franka Emika (Duitsland), en Algoryx (Zweden).

Klik hier voor meer info over het project