Algerijns-Belgische samenwerking voor ontwikkeling nucleaire technieken

SCK CEN en de Algerijnse Commissie voor Atoomenergie gaan gezamenlijk O&O-projecten uitvoeren voor de ontwikkeling van energie- en nucleaire technologieën.

Trefwoorden: #Algerije, #atoomenergie, #bestraling, #BR1, #BR2, #COMENA, #dosimetrie, #energie, #IAEA, #ICERR, #metingen, #MYRRHA, #nucleair, #O&O, #opleiding, #pedagogisch, #radon, #reactor, #SCK CEN, #straling, #testen

Lees verder

research

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - De overeenkomst omvat ook de pedagogische begeleiding en opleiding van onderzoekers van de Algerijnse Commissie voor Atoomenergie (COMENA).

De nieuwe plannen voor samenwerking bevestigen de historische relatie tussen COMENA en SCK CEN. Abdelhamid MELLAH, Hoog-Commissaris van COMENA, stelt: “Onze samenwerking met SCK CEN loopt al sinds het midden van de jaren tachtig."

"We hebben ons bilaterale partnership al in 2015 vernieuwd en de ondertekening van deze ICERR-samenwerking in 2020 stelt ons in staat om onze vruchtbare relatie voort te zetten.” ICERR staat voor: International Center based on Research Reactors, onder auspiciën van het IAEA.

COMENA heeft als missie om nucleaire technieken te ontwikkelen en het gebruik ervan te promoten op het gebied van energie, gezondheid, industrie, landbouw en milieu. De Algerijnse overheidsinstantie werkt samen met SCK CEN op het gebied van dosimetrie, stralingsbescherming, radonmetingen en het testen van materialen en hun gedrag onder bestraling.

SCK CEN beschikt over de technische middelen, de bewezen knowhow en menselijke vaardigheden om de missie van COMENA kracht bij te zetten. Als partner voorziet het in alle kennis die nodig is voor reactortechnologie, voor de invoering van nieuwe nucleaire technologieën die verder gaan dan energie of de verbetering van bestaande infrastructuur en de verbetering van de prestaties ervan.

Deze capaciteiten zijn bevestigd. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) kende in 2017 het ICERR-label toe aan SCK CEN, onder meer voor zijn vier onderzoeksreactoren: BR1, BR2, VENUS en het MYRRHA-project. Het onderzoekscentrum is dan ook verheugd om als partner van COMENA te mogen blijven fungeren.

De leden van de COMENA-delegatie wisselden begin maart met hun Belgische collega's van gedachten over manieren om de samenwerking tussen de twee instellingen te versterken. Tijdens dit bezoek konden de leden van de Algerijnse delegatie de verschillende faciliteiten en laboratoria van het SCK CEN bezoeken.