Volvo Cars verlaagt logistieke CO2-uitstoot met treintransport

Door het transport tussen zijn productievestigingen en de opslagplaatsen voor nieuwe wagens per trein uit te voeren in plaats van met vrachtwagens, wil Volvo Cars de CO2-uitstoot verlagen.

Trefwoorden: #CO2, #CO2-uitstoot, #logistiek, #treintransport, #Volvo Cars

Lees verder

Techniek

( Foto: Volvo Cars )

ENGINEERINGNET.BE - Vooral in Europa, waar de meeste nieuwe wagens nog steeds via vrachtwagens worden getransporteerd naar de distributiemagazijnen en verdelers, is de onderneming haar uitstoot aan het verminderen door meer en meer van die transporten uit te voeren per trein.

Zo heeft ze bijvoorbeeld haar CO2-uitstoot met bijna 75% kunnen verlagen op de route tussen de productievestiging in Gent en een speciaal gebouwd magazijn in het noorden van Italië. Op een andere route tussen Gent en een ander magazijn in Oostenrijk ligt de uitstoot door de overgang naar spoorvervoer bijna 50% lager.

Beide initiatieven maken deel uit van het klimaatactieplan dat Volvo Cars dit jaar heeft onthuld. Met het plan wil de onderneming haar CO2-voetafdruk voor de levenscyclus per wagen met 40% verkleinen tussen 2018 en 2025, waarvoor ze de uitstoot van haar operationele activiteiten, inclusief logistiek, met 25% zal moeten verlagen.

Daarnaast wil het bedrijf het spoorvervoer ook op grotere schaal gaan toepassen in China en de Verenigde Staten. Er rijdt nu al twee keer per week een trein van de productievestigingen in China naar de haven van Gent om wagens af te leveren.

Andere spoorverbindingen worden gebruikt om nieuwe wagens naar plaatselijke magazijnen in China en Rusland te brengen.