Xant en het Canadese Eocycle fuseren

“Noem ze soulmates, of verwante zielen. Feit is dat je elkaar eerder had willen ontmoeten.” Zo kondigt de Vlaamse windturbinebouwer Xant zijn fusie met het Canadese Eocycle aan.

Trefwoorden: #Eocycle, #windenergie, #windturbine, #Xant

Lees verder

nieuws

( Foto: Ecocycle Technologies Inc )

ENGINEERINGNET.BE - Beide bedrijven hebben gemeen dat ze in de kleine/middengrote windturbines toptechnologie brengen, heel wat overheidssteun genoten, commercieel al jaren aan de weg timmerden maar ... vooralsnog nauwelijks van de grond kwamen.

Beiden hebben een verschillende productiebenadering. Xant koos voor ‘zero asset manufacturing’. Het besteedt de productie en de pre-assemblage uit aan meerdere vendors. Eocycle ging van start als bouwer van elektrische machines en had steeds al een geïntegreerde bevoorradingsketen.

Het fusiebedrijf zal kunnen schakelen tussen beide benaderingen, met een stevige aanwezigheid in Noord-Amerika en Europa. Beide merken blijven vooralsnog bestaan.

Xant, dat in 2011 van start ging als een joint venture ‘powered by’ 3E (Brussel), de Harelbeekse ketelbouwer Vyncke en business angel Jo Versavel, later ook het Vlaams investeringsfonds PMV en recenter ook nog de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (GIMB). In november 2019 werd Xant failliet verklaard. Xant bouwt windturbines van 100 tot 330 kW voor de microgrid- en off-gridmarkten.

De naam Xant is afgeleid van de voornamen van de ingenieurs die de turbine ontwierpen: Xavier Vanwijck, Alex De Broe, Nathalie Picot en Thomas Duffey. Na zes jaar ontwikkeling, pasten alle turbine-onderdelen in een 40-voet container. De turbine kan opgericht worden zonder kraan en bij orkaanwindsnelheden ook neergelegd worden. Dat vergemakkelijkt eveneens het onderhoud. Sinds het voorjaar van 2019 kon Xant zijn turbines voorzien van een Energy Storage Unit (ESU) met li-ion batterijen.

Xant’s portfolio bestaat uit de XANT M (100kW) en de grotere XANT L (330kW), die commercieel beschikbaar wordt in 2021. Beide types bestaan in klasse Ia (gemiddelde windsnelheid tot 10m/s) en klasse IIIa (7.5m/s). De XANT M-21 turbine (100 kW) werd bovendien bij het OWI-Lab getest op zeer lage temperaturen. Nu staat ze in de productenlijst op Xants website naast de EO-25 van Eocycle.

Het Canadese Eocycle (Montreal) ging in 2001 van start met zijn gepatenteerde Transverse Flux Permanent Magnet (TFPM) compacte generatortechnologie die meer vermogen oplevert bij lagere wentelsnelheden en zonder tandwielkast. Maxime Dubois, de oprichter van Eocycle, mikte op de kracht van de Transverse-Flux Permanent Magnet (TFPM) motor/generator: Hoog koppel, eenvoudig ontwerp, lage massa, ...

Jaren is gesleuteld aan de technologie. Prototypes schaalden van 5 naar 9 kW naar 25 kW: de EO25 windturbine. Cost-of-Ownership troef: onderdelentransport in containers, oprichten zonder kranen, vezelversterkte betonfundering, beperkt aantal onderdelen, makkelijk onderhoud.

Sinds 2013 focust het bedrijf uitsluitend op de zogenaamde ‘distributed energiemarkt’. In 2016 haalde zijn EO25 bij een windsnelheid van 6 m/s een gecertificeerde vermogenfactor van 44%, goed voor een jaarproductie van meer dan 87.000 kWh.

In 2017 lanceerde het in Engeland zijn ‘Power Purchase Program (PPP)’ waarbij klanten enkel betalen voor de wind-elektriciteit die ze verbruiken. De turbine zelf blijft eigendom van Eocycle. Vorige herfst nam Eocycle een Amerikaanse klant over, United Wind, die een 130-tal contracten had om windenergie te leveren ‘as a service’ (WindLease).

De EO25 turbine is gecertificeerd volgens de IEC 61400-2 standaarden en komt tegemoet aan de UL- en CE-standaarden. Eocycle, dat nogal wat overheidssubsidies genoot, zou vooralsnog geen 20 windturbines verkocht/geplaatst hebben. Er zouden een 40-tal mensen werken.