VITO richt testlab in voor certificatie mondmaskers

Belgische bedrijven starten massaproductie van mondmaskers, waardoor er nood is aan een gedegen en geaccrediteerde kwaliteitscontrole. VITO gaat deze rol vervullen.

Trefwoorden: #aerosolen, #België, #Centexbel, #certificatie, #FFP1, #FFP2, #FFP3, #gassen, #kwaliteitscontrole, #luchtzuivering, #massaproductie, #metingen, #mondmaskers, #sterilisatie, #testlab, #virus, #VITO, #Vlaanderen

Lees verder

Techniek

( Foto: audioundwerbung - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Er is in België nog geen geaccrediteerd labo voor kwaliteitstests op halfgelaatsmaskers van de types FFP1, FFP2 en FFP3. ‘Dit gebeurde tot nu altijd in buitenlandse labo’s, bijvoorbeeld in Duitsland’, zegt Gert Otten van VITO.

Nu enkele bedrijven in Vlaanderen zich gaan toeleggen op de massaproductie van mondmaskers, is de nood aan kwaliteitscontrole en certificatie plots hoog. Daarom klopte Vlaams Minister voor Economie Hilde Crevits eerder deze week aan bij VITO met de vraag of ze deze rol op zich kon nemen.

Otten: ‘Als referentielabo hebben we veel ervaring met metingen van aerosolen en van gassen. Ook beschikken we op dit vlak al over infrastructuur en expertise waarmee we bijvoorbeeld voor bedrijven allerhande testen rond luchtzuiveringstechnieken uitvoeren. De controle van mondmaskers is een uitbreiding hierop. VITO gaat hiervoor ook samenwerken met Centexbel.’

Om aan de Europese norm (EN149:2001) te voldoen, moeten deze mondmaskers slagen op een uitgebreide reeks testen. ‘In eerste instantie controleren we of ze de virusdeeltjes tegenhouden’, vertelt Otten.

‘Dit doen we met partikels van vergelijkbare grootte onder de vorm van een aerosol, en dit bij hoge concentratie. De aerosol wordt door een beademingstoestel aangezogen en blootgesteld aan een dummyhoofd met masker op.’

Bij andere tests wordt bijvoorbeeld de sterkte van het materiaal gecontroleerd, de mogelijkheid om het mondmasker correct aan- en af te zetten en de praktische bruikbaarheid. De maskers mogen bijvoorbeeld niet te veel hinderen.

Door de hoogdringendheid heeft de Europese Commissie haar norm vereenvoudigd, waarbij gefocust wordt op kritische veiligheidstesten. Er wordt alles aan gedaan om deze testinfrastructuur voor mondmaskers zo snel mogelijk voor deze ‘covid-19-norm’ klaar te hebben.

‘Op termijn evolueren we naar de volledige norm, want mondmaskers zijn ook cruciaal tijdens de exitstrategie’, aldus Otten. Ook wil men de expertise inzetten om gebruikers van mondmaskers bij te staan, bijvoorbeeld met richtlijnen over correct gebruik en over sterilisatie en hergebruik.