Truckbouwers starten 1,2 miljard euro joint venture in brandstofcellen

De Volvo Group en Daimler Truck gaan de handen in elkaar slaan voor een grootschalige productie van brandstofcellen voor zware voertuigen en andere toepassingen.

Trefwoorden: #brandstofcel, #Daimler, #fuel cell, #H2, #Volvo Trucks, #vrachtwagen, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Volvo Trucks )

ENGINEERINGNET.BE - Daimler Truck en de Volvo Group hebben een voorlopige, niet-bindende overeenkomst ondertekend om een ??nieuwe joint venture op te richten die brandstofcelsystemen zal ontwikkelen, produceren en commercialiseren voor zware voertuigen en andere toepassingen.

Daartoe zal Daimler al zijn bestaande brandstofcelactiviteiten in de joint venture consolideren, terwijl de Volvo Group 50% zich in de joint venture cash zal inkopen voor een bedrag van ongeveer 0,6 miljard euro.

Martin Daum, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck en lid van de raad van bestuur van Daimler noemt het initiatief een mijlpaal voor het op de baan brengen van vrachtwagens en bussen op brandstofcellen. “Met deze joint venture, laten we duidelijk zien dat we geloven in waterstofbrandstofcellen voor bedrijfsvoertuigen.

Maar om deze visie werkelijkheid te laten worden, moeten ook andere bedrijven en instellingen deze ontwikkeling ondersteunen en eraan bijdragen, niet in de laatste plaats om de nodige brandstofinfrastructuur tot stand te brengen”, aldus Martin Lundstedt, President en CEO van Volvo Group. De joint venture zal opereren als een onafhankelijke en autonome entiteit, waarbij Daimler Truck en de Volvo Group concurrenten blijven op alle andere bedrijfsgebieden.

De bundeling van krachten wil de ontwikkelingskosten voor beiden naar beneden halen en de marktintroductie van brandstofcelsystemen voor zwaar transport en langeafstandstoepassingen versnellen zodat beiden aan serieproductie toekomen in de tweede helft van het decennium. De nieuwe joint venture bestrijkt ook andere use-cases, zoals auto’s maar ook ‘niet-auto’s’. Wat dit betekent voor de relatie Volvo en PowerCell is niet duidelijk.

Daimler Trucks brengt zijn groepsbrede brandstofcelactiviteiten samen in een nieuwe Daimler Truck-brandstofceleenheid. De activiteiten van Mercedes-Benz Fuel Cell worden toegewezen aan Daimler Truck. Het gaat om diens HQ in Nabern (Duitsland) en productiefaciliteiten in Duitsland én Canada.

Een definitieve overeenkomst wordt verwacht in het derde kwartaal en sluit voor het einde van 2020.


ACHTERGROND
Waterstof brandstofcellen lijken van ver terug te komen. Er is heel wat beweging in de scheepvaart maar nu ook steeds meer in automotive.

Michelin en Faurecia sloegen vorig jaar hun brandstofcellenbusiness samen. Toyota en Hino plannen zware vrachtwagens op brandstofcellen. Hyundai zet later op het jaar waterstoftrucks op de baan in Zwitserland, met H2-tanks van Faurecia.

Volvo Cars, dat rond brandstofcellen actief is met PowerCell, deed net proeven met een 20 kW Range Extender voor elektrische wagens en plant nu een Volvo XC90 met brandstofcel uit te rusten. Hetzelfde Zweedse PowerCell heeft sinds april vorig jaar een ontwikkelings- en licentieovereenkomst met Robert Bosch voor zijn PowerCell S3 stack in het autosegment.