Intelligente app moet bevoorrading proactief voorspellen en plannen

VIL gaat in project AI4Cast, samen met Sirris, HOWest en 8 bedrijven, een app ontwikkelen op basis van artificiële intelligentie die een proactieve voorspelling en planning mogelijk maakt.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #HoWest, #intelligente app, #Sirris, #supply chain, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: perig76 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Artificiële Intelligentie (AI) maakt al een tijd zijn opmars in de bedrijfswereld. Ook in de logistieke sector is de technologie niet meer weg te denken.

Denk maar aan robotica, smart warehouses en autonome voertuigen. Deze nieuwe technologie blijkt ook veelbelovend voor het voorspellen en plannen van de supply chains.

Supply chains worden almaar complexer, terwijl ‘just in time’ vandaag de norm is geworden. Onverwachte gebeurtenissen zorgen dan ook voor significante problemen bij meerdere bedrijven die betrokken zijn doorheen de logistieke keten.

Daarom kiest VIL in dit project voor een ketenbrede aanpak. Nu blijft een dergelijke planning meestal beperkt tot de eigen onderneming of een directe dienstverlener en wordt het probleem doorgeschoven naar de volgende schakel(s) in de keten.

Logistieke dienstverleners zijn bijgevolg weinig flexibel en kunnen niet altijd anticiperen op eventuele problemen. Zo ontstaan er kosten voor extra transport, overwerk, interimarbeid of huur van materiaal of ruimte. Alle betrokken bedrijven en de consument hebben daarom baat bij een ketenbrede, real-time en proactieve supply chain voorspelling & planning.

In dit nieuwe project zal nagegaan worden hoe de inzet van AI kan bijdragen aan het delen en analyseren van data. Er zal dan ook een AI gebaseerde software applicatie ontwikkeld worden. Een quick scan-tool zal bedrijven helpen bij het maken van de juiste technologie- en toepassingskeuze voor hun specifieke situatie.


Projectdeelnemers:
Atlas Copco, Colruyt, Eutraco, Globis, H.Essers, Rotom, Trafuco en Unilin.