DEME stapt in offshore groen waterstofproject

DEME Offshore meldt dat het toetreedt als partner in de offshore waterstofpilot PosHYdon van Neptune Energy. PosHYdon integreert drie energiesystemen op de Noordzee.

Trefwoorden: #DEME, #groene waterstof, #Neptune Energy, #offshore, #PosHYdon, #Q13a-platform

Lees verder

Techniek

( Foto: screen Vimeo - Neptune Energy )

ENGINEERINGNET.BE - In dit project worden offshore wind, offshore gas en offshore waterstof geïntegreerd en vindt plaats op het Q13a-platform van Neptune Energy.

Dat productieplatform is het eerste volledige geëlektrificeerde platform op de Nederlandse Noordzee en ligt op ongeveer 13 kilometer voor de kust van Scheveningen.

Lex de Groot, Managing Director van Neptune Energy Nederland: “Het is fantastisch om te zien dat zoveel toonaangevende bedrijven zich aansluiten bij PosHYdon. De integratie van energiesystemen op zee is een nieuwe expertise. De kennis van DEME voor het aansluiten van windparken is cruciaal. Niet alleen voor deze pilot, maar ook om ervaring op te doen voor de vervolgtrajecten na dit project.”

Het is de bedoeling om na deze pilot op te schalen van 1 MW naar 100 MW of meer, wat een cruciale stap is om de weg vrij te maken naar de verdere ontwikkeling van windenergie op zee en de omzetting naar waterstof op de Noordzee.

DEME Offshore wordt betrokken bij het conceptueel ontwerp van een 100 MW offshore Hydrogen gas production plant. Verder zullen zij eveneens betrokken zijn bij het transport naar en de installatie van de onshore H2-unit op het Q13a-platform.


ACHTERGROND
De pilot is een initiatief van Nexstep, nationaal platform voor hergebruik en ontmanteling, en kennisinstituut TNO in nauwe samenwerking met de industrie. Eerder traden Gasunie, Noordgastransport BV, NOGAT BV en Eneco toe tot het PosHYdon-consortium.