Project rond efficiëntere ophaling van stedelijk bedrijfsafval

In het project Urban Waste Collection ging VIL na hoe de ophaling van bedrijfsafval in steden efficiënter kan verlopen. Knelpunten werden geïnventariseerd en twee pilots uitgewerkt.

Trefwoorden: #A3, #bedrijfsafval, #Imog, #logistiek, #Renewi, #Suez, #Urban Waste Collection, #Vanheede, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Bedrijven waarvan de activiteiten gevestigd zijn in een stad genereren verschillende afvalfracties, vaak in aanzienlijke volumes. Het ophalen van dit bedrijfsafval wordt een steeds uitdagendere taak voor de afvaloperatoren.

Vanuit logistiek oogpunt wordt afvalinzameling alsmaar moeilijker: de afvalbedrijven worden geconfronteerd met een wildgroei aan regels opgelegd door de stadsbesturen, waarbij eigen lokale accenten worden gelegd: tijdsvensters, lage emissiezones, toegangsverbod voor zwaar vrachtvervoer in het centrum, circulatieplannen, ...

Tijdens het project werden alle pijnpunten verder onderzocht met 13 bedrijven actief in de afvalophaling in steden. Er werden 9 oplossingspistes naar voor geschoven die op deze problematiek een antwoord konden bieden: gaande van ‘Hubs in de stadsrand’ naar ‘Multimodaliteit’ tot een ‘Uber concept voor afval’.

Uit workshops en analyse kwam het concept van de ‘neutrale’ of ‘witte wagen’ naar voor als meest haalbare kaart. Vervolgens werd dit concept verder uitgewerkt door middel van een pilot waarbij concullega’s samenwerkten om stedelijk afval op te halen: een mijlpaal in Vlaanderen.

Projectdeelnemers SUEZ en Renewi werkten het pilootproject ‘Collecting together for you’ uit. De doelstelling bestond erin om gezamenlijk, door inzet van eigen wagens met vermelding van een gezamenlijk logo, PMD-rolcontainers bij bedrijven in Oost-Vlaanderen op te halen.

Ook Imog, Vanheede en A3 Verhuur hebben het concept van de witte wagen uitgetest. In deze pilot werd in Waregem de ophaling van restafval bij zowel gezinnen als bedrijven met één en dezelfde wagen uitgevoerd.

Het feit dat rechtstreekse concurrenten de handen in elkaar slaan om elkaars klanten te gaan bedienen in een bepaalde geografische regio, waarbij vertrokken werd van de geografische inplanting van hun depots, kan beschouwd worden als een mijlpaal. Het maakt de rondes minder lang en efficiënter.


Projectdeelnemers:
Bebat, Imog, Inovim, Ivago, Ivbo, MCA Recycling, Mirom, Recupel, Renewi, Stad Genk, Stad Mechelen, SUEZ en Vanheede Environmental Services.