Gebrekkige elektriciteit

In het verleden had men het al over een ‘black out’ wegens geen stroom! Niet alleen het uitvallen van de elektriciteit kan schade toebrengen, maar ook elektriciteitsspanning is van belang.

Trefwoorden: #black-out, #elektriciteit, #juridisch advies, #schadeclaim, #Solange Tastenoye

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Een probleem met de elektriciteitsspanning kan er voor zorgen dat uw productiemachine het laat afweten en dat u schade lijdt! Hebt u dan enig verweer tegen de elektriciteitsmaatschappij en/of tegen de installateur van uw productiemachine?

Onze wetgeving kent de zogenaamde wet betreffende de productaansprakelijkheid. Die bepaalt dat de producent van een product aansprakelijk is voor elke schade die een gebrek in zijn product veroorzaakt. ‘Product’ wordt gedefinieerd als elk lichamelijk roerend goed. Elektriciteit is een product.

De ‘producent’ is de fabrikant van een eindproduct, van een onderdeel van een eindproduct, van een grondstof, evenals eenieder die zich als fabrikant of producent aandient door zijn naam, zijn merk of een ander herkenningsteken op het product aan te brengen. Naast de producent kan ook de leverancier verantwoordelijk geacht worden voor de schade die het product met zich meebrengt.

Wanneer is een product gebrekkig?
Volgens de wet op de productaansprakelijkheid is een product gebrekkig wanneer het niet de veiligheid biedt die men gerechtigd is te verwachten. Wel moet daarbij rekening gehouden worden met omstandigheden zoals de presentatie van het product, het normaal of redelijkerwijs voorzienbaar gebruik ervan en het tijdstip waarop het product in omloop is gebracht.

Een product wordt niet gebrekkig omdat er later een performanter product op de markt komt. Wat de normale verwachtingen zijn van een nieuw product moet in de praktijk door de rechter beoordeeld worden. Die zal de veiligheidsverwachtingen bepalen op basis van wat een normaal voorzichtig en redelijk persoon in identieke omstandigheden aan veiligheid mag verwachten.

Het bewijs van de schade
Kan het slachtoffer zijn schade aantonen, alsook het gebrek van het product en het oorzakelijk verband tussen deze beiden, dan kan hij de producent aansprakelijk stellen. Deze laatste zal er dan toe gehouden zijn de schade opgelopen door de benadeelde, volledig te vergoeden. Een effectieve fout moet dus niet door het slachtoffer bewezen worden.

De praktijk
Firma Jacques plaatst een nieuwe, elektrische productiemachine bij firma Willems. De installatie wordt voltooid en Willems betaalt de factuur. Een paar weken na de oplevering stelt Willems vast dat de machine niet meer werkt. De firma contacteert de leverancier, de firma Jacques, maar die kan alleen maar vaststellen dat er niets mis is met de installatie van de machine en dat alles volgens de regels van de kunst gebeurde. Beide firma’s komen niet tot een akkoord en de zaak wordt voor de rechter gebracht.

Wat beslist de rechter?
Een deskundigenonderzoek bepaalt dat de oorzaak van dit voorval een incident is bij de elektriciteitsverdeling. Uit het verslag van de deskundige blijkt namelijk dat er een overspanning is geweest op het elektriciteitsnet van de firma Willems door een onderbreking van de nulgeleider aan de verbindingsklem tussen de verdeelkabel en de aftakbundel.

Willems meent daarom dat er sprake is van een ‘gebrekkig product’ en stelt een vordering in tegen de elektriciteitsmaatschappij. Deze is van mening dat de door haar geleverde elektriciteit niet gebrekkig kan zijn omdat zij voldoet aan de wettelijke veiligheidsbepalingen.

De rechter neemt de argumenten van de elektriciteitsmaatschappij niet aan: hij meent dat men mag verwachten dat de stroom die geleverd wordt, aan alle wettelijke normen beantwoordt. Indien de maatschappij stroom levert met een spanning van 240 volt terwijl er eigenlijk 400 volt toekomt, is er sprake van een gebrekkig product.

De rechter beslist dat de geleverde elektriciteit wel degelijk gebrekkig was en er een oorzakelijk verband was tussen dit gebrek (de overspanning) en de schade. De rechter veroordeelt de elektriciteitsmaatschappij tot betaling van de volledige schade die de firma Willems hier opliep.


door door Solange Tastenoye, Zelfstandig Juriste