Internationaal consortium lanceert project rond logistiek van de toekomst

Een consortium van 36 havens, expediteurs, vrachteigenaren, logistieke dienstverleners, kennisinstellingen en technologiebedrijven startte onlangs met project ePIcenter.

Trefwoorden: #consortium, #ePIcenter, #Horizon2020, #logistiek, #logistieke keten, #Port of Antwerp

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - De partners zullen, onder coördinatie van Port of Antwerp, hun krachten bundelen om praktische oplossingen te bedenken die de wereldwijde uitdagingen als gevolg van de steeds langere, complexere en kwetsbaardere logistieke ketens ombuigen in opportuniteiten.

Het doel is om een feilloos goederenvervoer mogelijk te maken. Ze zullen zich buigen over de technologische en operationele mogelijkheden van het fysieke internet, synchromodale operaties en andere disruptieve technologieën zoals Hyperloop, Industry 4.0 en zelfrijdende voertuigen.

Het ePIcenter project is een wereldwijd project met verschillende grootschalige demonstratieprojecten op belangrijke scheepvaartroutes van Europa naar Canada en de VS en op nieuwe handelsroutes zoals de Noordelijke Zeeroute en de nieuwe Zijderoutes. Technologische vernieuwers en milieudeskundigen werken samen aan nieuwe oplossingen die de wereldwijde logistieke ketens efficiënter én duurzamer maken.

Door middel van resultaatgericht praktijkonderzoek en samenwerking met enkele ambitieuze spelers in de handels- en logistieke sector wil dit project oplossingen op de markt brengen die impact hebben en een echt duurzame logistieke keten helpen waarmaken.

Port of Antwerp zal daarnaast ook zelf een van de demonstratieprojecten leiden. De ambitie van dat "Link of the Future" demonstratieproject is om de verschillende innovaties uit het project in Antwerpen uit te rollen en om de eerste transcontinentale cyberveilige handelsroute te ontplooien.

Het project ePIcenter voor een toekomstgerichte logistiek wordt gefinancierd door het Europese Horizon 2020-programma en loopt over 42 maanden.