Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) maakte de vijf laureaten van de FWO-Excellentieprijzen bekend. De prijzen worden beschouwd als de ‘Vlaamse Nobelprijzen’.

Trefwoorden: #Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, #FWO, #FWO Excellentieprijzen

Lees verder

Nieuws

( Foto: FWO )

ENGINEERINGNET.BE - Om de vijf jaar bekroont een internationale jury vooraanstaande wetenschappers met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière. De Excellentieprijs in de Exacte Wetenschappen kent dit jaar voor het eerst ook een vrouwelijke laureaat.

In december volgt nog de officiële uitreiking in het bijzijn van de koning. De laureaten ontvangen dan hun geldprijs en een uniek kunstwerk dat speciaal voor deze gelegenheid werd ontworpen door Tom Frantzen.

De prestigieuze FWO-Excellentieprijzen worden toegekend in de vijf grote wetenschaps-domeinen. Onderzoekers kunnen zich niet zelf kandidaat stellen, maar worden voorgedragen door collega’s uit binnen- of buitenland.

Een onafhankelijke jury van internationale topwetenschappers onderzoekt de voordrachten en selecteert per domein één laureaat. De prijzen zijn genoemd naar voormalige wetenschappers en hun weldoeners die hun werk en inzet voor de wetenschap met een legaat wilden laten voorleven. De eerste uitreiking vond plaats in 1960.


Dit zijn de winnaars van 2020:

Bart Lambrecht (VIB - UGent): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2020 in de Fundamentele Biomedische Wetenschappen.

Wout Boerjan (VIB - UGent): laureaat voor de Excellentieprijs dr. A. De Leeuw-Damry-Bourlart 2020 in de Toegepaste Wetenschappen.

Guy Boeckxstaens (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2020 in de Klinische Biomedische Wetenschappen.

Johan Wagemans (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs Ernest-John Solvay 2020 in de Taal-, Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.

Conny Aerts (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs dr. A. De Leeuw-Damry-Bourlart 2020 in de Exacte Wetenschappen. (foto: © KU Leuven - Rob Stevens)