Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Trefwoorden: #chemische industrie, #chemisch proces, #circulair, #energiezuinig, #Engie, #Fausto Gallucci, #filteren, #gas, #H2Site, #membraan, #methaan, #reactie, #reactor, #Technalia, #TU Eindhoven, #vloeistof, #water, #waterstof

Lees verder

research

( Foto: malp - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De reactor die wetenschapper aan de TU Eindhoven Fausto Gallucci ontwikkelde, moet waterstofproductie veel goedkoper maken. Begin dit jaar richtte hij daarvoor de spin-off H2Site op. Hierin participeren ook Engie en Technalia.

De reactor is vooral bedoeld voor de chemische industrie. “Onze reactor maakt het mogelijk om sneller en efficiënter waterstof te produceren door stappen te combineren. Dat scheelt tijd en geld”, zegt Gallucci.

In het apparaat wordt methaan en water met een chemische reactie omgezet in waterstof. “Ik denk dat waterstof en andere chemicaliën in de toekomst niet meer op grote schaal centraal geproduceerd worden. Bedrijven zullen steeds vaker eigen reactoren hebben om stoffen te produceren die zij nodig hebben,” aldus Gallucci. Zijn reactor is ontworpen voor productie op kleinere schaal.

“De manier waarop waterstof nu wordt geproduceerd is niet zo efficiënt op kleine schaal. Daar moest dus verandering in komen. Onze reactor is energiezuiniger en makkelijker te gebruiken op kleine schaal.”

De stoffen hoeven verder niet meer getransporteerd te worden omdat ze ter plekke worden gebruikt, en er is minder verspilling omdat bedrijven alleen maken wat ze echt nodig hebben.

De waterstofreactor van Gallucci combineert verschillende stappen van het chemische proces. “Normaal gesproken doe je bijvoorbeeld een gas of vloeistof in een reactor, dan vindt er een reactie plaats. Daar komt een mengsel van verschillende stoffen uit. Die moet je nog scheiden om de ene stof die je wil gebruiken, bijvoorbeeld waterstof, over te houden.”

Filteren kan bijvoorbeeld aan de hand van membranen. Dat zijn dunne barrières die bepaalde stoffen wel doorlaten en andere niet. De nieuwe reactor combineert deze stappen.

In de toekomst gaat Gallucci zich verder richten op de circulaire economie. Hij wil mogelijkheden om afval om te zetten in chemicaliën verder onderzoeken. “We zijn bijvoorbeeld bezig met een project om afval om te zetten in bio-kerosine voor vliegtuigen'. Ook kijken we naar de mogelijkheden om CO2 om te zetten in chemicaliën voor de industrie.”