VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

Dr. Matthias De Munck, onderzoeker aan de VUB, heeft voor zijn doctoraatsonderzoek het gebruik van een nieuw soort lichtgewicht gevelpanelen met een dikke isolatielaag onderzocht.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #gevelpanelen, #gewapend beton, #renovatie, #textielgewapende cementcomposieten, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De gevelpanelen zijn in plaats van het traditionele staalgewapend beton opgebouwd uit veel lichtere textielgewapende cementcomposieten (TRC). Dit soort panelen maakt het mogelijk om op amper enkele dagen tijd een huis te renoveren en te isoleren.

Textielgewapende cementcomposieten of TRC is cementgebonden beton gewapend met een uit glasvezels vervaardigd textiel. Het concept van TRC gaat al even terug, maar het is de eerste keer dat het effect van milieubelasting op TRC en het gebruik ervan in isolerende gevelpanelen wordt onderzocht.

Dr. De Munck simuleerde voor zijn onderzoek in een klimaatkast weersomstandigheden zoals wind, regen, vries, dooi en verschillende temperaturen en vochtigheid: ”Het enige schadefenomeen dat we konden vaststellen was het optreden van kleine microscheurtjes in de cementcomposieten. Maar de impact op de structurele capaciteit was gering en zo kunnen we een veilig design garanderen tijdens de volledige levensduur.”

Lichtere isolatiepanelen zijn interessant met betrekking tot transport en plaatsing. Door het lager gewicht kunnen meerdere panelen getransporteerd worden en moeten er minder zware kranen/machines voorzien worden voor de plaatsing.

Verder wordt er bij dit soort lichtgewicht elementen minder cement gebruikt, verantwoordelijk voor de grootste CO2 uitstoot in de bouwsector.


ACHTERGROND
Het onderzoek van de VUB onderzoeksgroep Mechanics of Materials and Constructions gebeurde in samenwerking met CRH Structural Concrete Belgium. Zij gaan het isolerend gevelelement nu op de markt brengen. Het zal inzetbaar zijn voor nieuwbouwprojecten en renovaties.