Ecosysteem IO.Energy gaat nieuwe fase in

De eerste testfase met acht proefprojecten werd onlangs afgerond en IO.Energy 2.0 wordt begin 2021 gelanceerd. De projecten gaan daarna de demonstratiefase in.

Trefwoorden: #academische instellingen, #bedrijven, #data, #digitaal, #eleketra, #Elia, #energiesector, #Fluvius, #innovatie, #Internet of Energy, #IO.Energy, #netbeheerders, #ORES, #overheidsinstanties, #platform, #RESA, #Sibelga

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds februari 2019 zijn Elia, Fluvius, ORES, Sibelga en RESA (de netbeheerders van de Belgische energiesector) samen met zestig bedrijven, overheidsinstanties en academische instellingen een initiatief rond samenwerkende innovatie gestart, met de naam IO.Energy (Internet of Energy).

Het IO.Energy-ecosysteem slaat een brug tussen digitalisering en duurzaamheid en moedigt de energiesector aan tot innovatie. IO.Energy helpt bij de ontwikkeling van nieuwe diensten door de uitwisseling van gegevens tussen alle spelers in de sector.

Doel is om de eindgebruiker centraal te stellen op een digitaal communicatieplatform waar ze hun productie en verbruik afstemmen op de behoeften van het elektriciteitssysteem.

Deze afstemming maakt de optimale integratie van fluctuerende hernieuwbare energie en nieuwe verbruiksgewoonten mogelijk in de diverse netten en in het nationale elektriciteitssysteem.

In juni 2019 werden acht proefprojecten geselecteerd om in reële omstandigheden te testen. Deze sandboxingfase gaf meer inzicht in de obstakels waarop nieuwe producten kunnen stoten en hoe deze weg te werken.

IO.Energy is een ecosysteem dat mee evolueert in een veranderende context. Vandaag is de situatie niet meer dezelfde als bij de start van het project, waardoor nieuwe denkpistes mogelijk worden.

De nieuwe sandboxingfase richt zich op denkpistes die nog niet ten volle geanalyseerd zijn, zoals elektrische mobiliteit en huishoudapparaten.

De proefprojecten van de eerste fase, waarvan de technologie en de waarde voor de consument werden bevestigd, kunnen daarbij hun concept op grotere schaal uitwerken. Leveranciers van energiediensten kunnen de meerwaarde van hun dienstvoorstel bewijzen. Nieuwe pilootprojecten kunnen ook instappen.

In de daaropvolgende demonstratiefase kunnen 100 tot 150 particulieren vrijwillig deelnemen aan een consumentenpanel om innovatieve projecten van hun keuze uit te testen.

Zodra de technologie volledig goedgekeurd is, moet de regelgeving worden aangepast en kan de markt worden gecreëerd.


Video closing event: