• 22/03/2012

Steeds meer innovaties leiden tot vetreductie

Algenbloem, inuline, computerprogramma en Vlaamse research leiden tot producten met beter vetprofiel.

Trefwoorden: #Algenbloem, #inuline, #vetprofiel, #vetreductie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Vetgereduceerde producten dienen een natuurlijk, rond aanvoelend mondgevoel te hebben, alsof het nog vol vet zou zijn. Enkele innovaties proberen aan die en andere vereisten tegemoet te komen.

*De integrale ‘algen-bloem’ is een vaal-geel poeder uit gedroogde microalgen. Het zou een niet-allergeen en volledig hernieuwbaar en duurzaam ingrediënt zijn.

De ‘algen-bloem’ kan gebruikt worden om elke bron van vet, gaande van eierdooiers tot boter, geheel of gedeeltelijk te vervangen in een breed gamma van levensmiddelen, waaronder bakkerijproducten, plantaardige dranken en ijsdesserten.

*Het gebruik van inuline als vetvervanger is niet nieuw, maar de laatste resultaten uit een Spaanse studie zijn veelbelovend : tot 70% van de vetten en oliën in cake kunnen vervangen worden door de vezel inuline, zonder in te boeten aan smaak en textuur volgens het sensorisch panel.

*Een Zwitserse smaakspecialist lanceert dan weer een nieuw programma dat gebruik maakt van een speciaal ontwikkelde woordenschat zodat het smaakpanel extra aandacht kan besteden aan mondgevoel, smaak en aroma en dat van een hele reeks uiteenlopende producten. Een goeie beschrijving laat namelijk toe de beste oplossing te selecteren voor het calorie-gereduceerd product. Bovendien maakt de smaakspecialist enkel en alleen gebruik van een mengeling aan natuurlijke ingrediënten, wat nochtans niet altijd evident is.

*Van 2006 tot 2009 liep er bij Flanders’ FOOD een onderzoeksproject rond vetreductie. In 2012 start een nieuw project: ‘NUTRIFAT’. Het heeft als doel voedingsproducten te verbeteren door gebruik te maken van nutritioneel verantwoorde vetten met dus een meer onverzadigd vetzuurprofiel. Meer info bij Stefan.Coghe@flandersfood.com.


(KV) (Bron: FoodGate)

foto wikipedia: inuline wordt onder meer gewonnen uit cichorei