• 29/10/2012

Microbiologische kwaliteit gekend na uren in plaats van dagen

Nieuwe technologie waarschuwt al na enkele uren als algemene microbiologische kwaliteit van een voedingsmiddel te wensen overlaat

Trefwoorden: #greenlight, #TKG, #voedselveiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: Mocon )

ENGINEERINGNET -- De toenemende druk op het garanderen van de voedselveiligheid heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe screening tool die het werk van laboranten in industrie- en commerciële labs verlicht én snellere resultaten levert.

De basis van de technologie bestaat uit een innovatieve sensortechniek die de microbiële ademhaling meet. In elke testunit zit een sensor die via een optisch signaal de vermindering van de zuurstof in een voedingsstaal aangeeft. Elke vial is hiervoor voorzien van een platina-porhyrine polymeer.

Deze sensor, op de bodem van de testvial, wordt geëxciteerd door een straaltje zichtbaar licht, en geeft daarop een fluorescerend signaal af. Elke wijziging in de opgeloste zuurstof in het staal heeft een verandering in het verval van het signaal, uitgedrukt in halfwaardetijd, tot gevolg.

Daar waar klassieke methodes voor de bepaling van totaal kiemgetal verdunningsreeksen nodig hebben om tot een telbaar resultaat te komen, heeft de nieuwe technologie genoeg aan één enkele vial.

Hoe meer kiemen er in de test zitten, hoe sneller het resultaat bekend is, doordat er meer zuurstof wordt verbruikt waardoor het signaal sneller verandert.

In een kalibratie wordt gekeken hoe lang het duurt voordat de halfwaardetijd van het fluorescerend signaal een ingestelde cut-off waarde bereikt. Deze tijd wordt dan uitgezet tegen de gekende concentraties aan kiemen.

Meer dan 35 matrices werden reeds getest waaronder melk, groenten, enz.

Naast totaal kiemgetal zijn wellicht andere toepassingen mogelijk, zoals telling van gisten, maar ook researchtoepassingen.

Drie dagen wachten alvorens het resultaat te kunnen aflezen behoort daarmee definitief tot het verleden.

Twee tot drie dagen eerder kunnen beschikken over de resultaten kan logistiek en economisch een wereld van verschil betekenen in productieomgevingen waar vrijgave van voedingsmiddelen gebeurt op basis van kiemgetal, maar ook daar waar een snelle inschatting van de kwaliteit van inkomende grondstoffen belangrijk is.

De test-vials, elk voorzien van een unieke barcode, kunnen ook continu worden bijgeplaatst in het toestel. Het gevolg is een grote doorvoercapaciteit in combinatie met verminderde ‘hands-on’ tijd van de analyst, een geautomatiseerde rapportering én snellere analyse-uitslagen.


(KV) (Bron FoodGate)